Как да изберем цвят за детската стая

Как да изберем цвят за детската стая

Правилният избор на цвят за детската стая е от огромно значение, ето защо не бива да се впускаме с лекомислие в тази на пръв поглед елементарна задача. Изборът на подходящ нюанс може също да е много важен и именно по тази причина трябва да помислим добре преди да сме се захванали за четката.

Важно е цветовете да не бъдат подценявани, защото те имат доказан психологически ефект и въздействие, с което могат да бъдат много полезни ваши съюзници, но също така биха могли да бъдат и крайно вредни в своето въздействие.

Съобразете се с темперамента на детето

Всяко дете е различно и притежава индивидуален характер и личностни особености. Едни деца са по-спокойни, кротки и притежават по-малко енергия. Друго, в същото време, ни учудват с бързина, енергичност и способност да възстановяват загубената енергия за броени минути.

Ние като родители можем да окажем известно влияние върху детето, в случай, че то е в една от двете крайности. Това може да стане чрез правилния избор на цветови акцент.

Топли цветове

Ако смятате, че вашето хлапе е твърде неактивно и има тази предразположеност да бъде по-малко енергично, вие лесно можете да му окажете известно стимулиращо въздействие с помощта на цветове от топлата гама.

Те карат децата да се чувстват по-жизнени и по този начин можете да компенсирате в малка степен особеностите на характера. Внимавайте да не се спрете на твърде ярък и горещ нюанс, защото това може да тласне малчуганите на другата крайност.

Студени цветове

Студените нюанси имат точно противоположен ефект. При по-енергични и емоционални деца този цвят има успокояващ ефект. Той може да укроти техните прекомерни емоции, правейки ги по-овладяни и не толкова палави.

Това е нещо, с което също не бива да се прекалява. Работата е там, че ако с хладните нюанси се прекали, те обикновено водят до подтиснато настроение и апатичност.

С кои цветове да внимаваме

Като цяло е препоръчително да бъдете по-внимателни и да избягвате някои конкретни цветове. Така например, един от тях е червеното. То е доста агресивно и оказва много силен ефект върху децата. От една страна то ги преви твърде енергични и емоционални, а от друга страна, в следващия момент ги изморява и изтощава прекалено много.

Ако вие и вашите деца имате слабост към червеното, вие все пак можете да го включите в цветовата гама. Важно е това да стане посредством по-малки орнаменти, нещо в декорацията или в обзавеждането, като например червена табуретка, червено шкафче или стол. Освен това, хубаво е при използването на един толкова силен цвят да се постигне последващ баланс с помощта на нещо по-студено, като например синьо или сиво.

За да бъдат децата спокойни през нощта и игриви през деня

За да се постигне желания резултат и за да бъдат малчуганите спокойни през нощта и игриви през деня, можете да направите следните няколко неща:

  • Избирайте винаги цветове, които са по-размити и не твърде наситени;
  • Ако сте любители на ярките цветове, добавете аксесоар с тях;
  • Помислете за нюансите на лилавото, което е нежно и топло, но едновременно с това е успокояващо и благоприятства добрия сън;
  • Ако искат ярки цветове, изберете нещо като оранжево и жълто, които са по-добра алтернатива от червеното;