Как да боравим с цветовете у дома

Как да боравим с цветовете у дома

Много от нас се поддават на емоцията когато избират цветове за хола, кухнята или пък за някое от спалните помещения. Със сигурност обаче щяхме да сме по-внимателни ако знаехме какви са свойствата на цветовете и как изборът на един или друг цвят влияе върху обстановката като цяло.

Каква сила притежават цветовете

В зависимост от това къде и за какво се използват, различните цветове могат да бъдат добра или не чак толкова добра идея. Ето какво е важно да знаете преди да започнете да реновирате своя дом:

1. Таван – висок или нисък

Ако вашата къща или апартамент има таван, който е по-тъмен цвят от останалите стени, то той със сигурност ще изглежда оптически по-нисък, отколкото е в действителност. Това е чудесен начин да се намали височината, особено когато помещенията са твърде високи и това създава неестетичен вид на стаята.

Понякога твърде високият таван може да направи дори и обширните стаи да изглеждат твърде малки. И обратното –  по-светъл цвят на тавана ще даде усещане за по-висока стая;

2. Врати и прозорци

Някои хора предпочитат вратите и прозорците хармонично да се сливат с фона, ето защо избират същия цвят като този на съседните стени. Напротив, можете да бъдете смели и дръзки и да използвате остри остри контрасти за вратите и прозорци, които ще добавят динамично и модерно усещане към атмосферата на вашия дом.

3. Задната стена

В някои жилища от по-новото строителство често се случва да се натъкнем на тясна стая, която понякога до толкова се блъска с нашите виждания за правилно и неправилно, че може да изглежда отблъскваща и дори негодна за обитаване.

В такъв случай е винаги добре да прилагаме тъмен цвят на най-тясната стена, като целта на това е да се придаде на помещението чувство за осветеност и правилна форма.

Ярката боя е също чудесен начин да се постигне същата цел, особено ако сте от хората, които ненавиждат тъмните цветове у дома. Това може изключително много да затопли атмосферата.

4. Разделяне на стена

Можете успешно да направите таванът да изглежда по-висок или по-нисък ако съответно използвате по-светли или по-тъмни нюанси в горната или долната част на помещението.

Това е чудесна идея, която неминуемо ще се почувства, като в същото време вероятно ще остане незабелязана. Вашите гости ще усетят това, което се стремите да създадете като впечатление, но няма да забележат разликата в цвета между горната и долната част на помещението.