Как да направим обзавеждане на апартамент за по-малко от 5000 лева

Обзавеждане на апартамент

Когато се заговори за обзавеждане на апартамент повечето хора са в потрес от сумите, за които техни близки и приятели им говорят. Масово ще чуете мнения, че не е възможно да обзаведете своя апартамент за по-малко от 10000 евро.

Това обаче са доста крайни и смели изказвания, които имат малко общо с действителността, дори и на фона на наистина високите цени.

Един средно голям тристаен апартамент може да бъде обзаведен без да се надхвърля бюджет от 5000 лева или приблизително около 2500 евро.

Това е сума, която е приблизително четири пъти по-малка от тази, за която най-вероятно вашите близки ви говорят. Нека видим как точно може да стане това.

Още при покупката

Независимо в какво състояние е апартамента, който купувате, обърнете внимание на банята. Тя трябва да бъде ключов момент при избора ако действително желаете да се поберете в един по-приличен бюджет.

Тя трябва да бъде в добро състояние или поне дотолкова, че да не се налага да правите по нея основен ремонт. Това помещение често се оказва най-трудното и скъпо за ремонтиране.

Дори и ако купувате напълно необзаведено жилище, винаги може да се открие нещо със завършена баня. Едно такова решение ще ви помогне да се поберете в много по-малък бюджет за вашето обзавеждане на апартмент.

При ремонта на жилището

Когато ремонтирате жилището за да го подготвите за нанасяне, има един ключов момент. Той се състои в това, че вие сами трябва да се престрашите и да направите по своя дом колкото е възможно повече.

Наистина това може да ви изглежда малко плашещо, но има много неща, които умеете без да знаете и които могат да ви спестят не малко финансови средства.

Ако си направите една съвсем бегла калкулация, ще видите, че можете да спестите хиляди от услуги, от които не се нуждаете непременно.

Нека да вземем за пример боядисването. Това е една скъпа услуга, като за да измажете един средно голям апартамент може да се наложи да похарчите и над 1000 лева.

Ако трябва да се измазват и стени, и тавани, тогава сумата може дори да не ви стигне.

В същото време, с малко старание и работа по жилището можете да постигнете чудеса. Не се подценявайте и не си мислете, че някой друг ще го направи по-добре от вас.

Друго нещо, за което можете да се погрижите е поставянето на паркетите и ламинатите. Може да ви се струва трудно, но повярвайте, можете да се справите много добре ако се наложи.

При поръчка и доставка на мебели можете да спестите още няколко стотин лева ако поискате да ви бъдат доставени само до вратата. Повечето мебели не се побират в асансьорите и доставката се заплаща на етаж.

Освен ако не живеете на партера или на първия етаж, това е едно много сериозно перо в ремонта и обзавеждането, което можете да си спестите.

Няколко мебели доставени до етажа ви могат да ви излязат на цената на една нова печка или пералня, а това не е малко.

Покупката на мебели

Покупката на мебели е неделима част от процеса на преместване в нов дом. Независимо дали имате хубави мебели в старото си жилище или ще трябва да купувате всичко, нови неща винаги са необходими и без това няма как да се разминете, дори и да се надявате.

Това може да се направи много разумно и с мярка, без да харчите неразумна сума пари, като за целта трябва единствено да сте по-търпеливи и да разгледате на повече места в търговската мрежа.

За да не правим реклама няма да споменаваме имена на конкретни търговски вериги, но е добре да имате предвид, че има магазини, в които обзавеждането е изключително изгодно.

Един диван например може да има разлика в цената, която в някои случаи да бъде неколкократна.

Така например, в някои мебелни магазини можете да намерите дивани за цени от 2000 – 3000 лева, а едновременно с това на други места можете да попаднете на същото качество или дори по-добро за около 600 – 700 лева.

Вашия дом в собствен стил

Стила на вашия дом е от голямо значение за цената, на която ще го обзаведете. Ако изберете да сте по-разчупени и да го оформите в стил наподобяващ арт средите на Ню Йорк например, тогава можете да се разминете с доста по-малко разходи.

Представете си жилището на художник, фотограф или друг човек на изкуството. Във всички случаи акцентът се поставя на широките и свободни пространства и на усещането, което те създават.