Как да почистим ламината

Почистване на ламиниран паркет

Ламинираният паркет си има своите почитатели, които стават все повече. Той бива предпочитан поради редица свои качества, които го превръщат във версия на естествения паркет, но без неговите слабости. Сред силните страни на ламината са това, че той е:

  • По-издръжлив на влага;
  • Не изисква циклене;
  • По-разнообразен кат външен вид;
  • По-лесен за поддържане в ежедневието;
  • Не завъжда мравки и други буболечки.

Как да поддържаме чист ламината

Ламинатът е близък до естествения паркет в някои отношения, но се счита за по-лесен за поддържане, особено по отношение на хигиената. Той се почиства изключително лесно, тъй като неговата повърхност не поема в дълбочина влага или прах, което означава, че може да блесне от чистота само с няколко движения. Ето как се почиства:

1. С метла

На първо място, трябва да имате у дома си метла или друга подобна четка, но задължително с мек косъм. С нея трябва да събирате от пода ежедневно, или поне през ден, натрупаните дребни боклуци, които, ако останат на пода, могат лесно да предизвикат издраскване.

2. С моп

След като сте почистили настилката с метла, идва ред на мопа. Той трябва да бъде много леко навлажнен. Това ще му позволи да поеме праховите частици, но не да навлажнява ламината прекалено.

Какво да използваме за почистването с моп

За да почистите с моп ламинираната настилка, гъбата не бива да е съвсем суха. Можете да използвате следните решения:

3. Вода

Водата е мого добро средство за почистване на ламината, особено ако е гореща. Топлата вода разтваря мръсотията и оставя след себе си само блестящата му повърхност.

4. Оцет

Оцетът може да придаде много приятен блясък и ще убие микробите. Той може да се разтвори с вода и да се използва на практика всеки ден.

5. Препарат за дърво

Препаратът за дърво е много подходящ, тъй като той е наистина доста адекватен към проблемите на ламината. Той ще го почисти, дезинфекцира, ароматизира и ще придаде за финал приятен блясък.

Не забравяйте да подсушавате

Важно е да запомните, че при почистването на ламината е хубаво след това повърхността да се подсушава. Така, от една страна ще имате по-красив под, а от друга страна ще предпазите настилката от подуване в резултат от влагата.

Без прахосмукачка

При почистването на ламинат употребата на прахосмукачка като цяло не е много удачна. Тя може да издраска подовата настилка, което може да достигне до степен, която да влоши изключително много неговия външен вид.