Как да подберем цветовете за своя дом

как да подберем цветовете за дома си

Изборът на цветове за дома е толкова сложен, че понякога кара хората да се обърнат към интериорни дизайнери и да похарчат цял куп пари за нещо, което много често дори няма да им хареса като резултат.

Защото усещането за цветове и съчетание е нещо много лично, отразяващо нашата лична емоционалност и възприятие за света. Това, което за един е депресиращо, за друг е стилно и уютно. И обратно – красивото за едни, може да се види отблъскващо на други.

За да ви помогнем в решаването на цветовата палитра за жилището, ние от NashDom.eu сме ви предложили в няколко реда лесен начин, който да ви насочи към това какво искате и как да направите успешна комбинация от цветове без много усилия.

Почерпете вдъхновение от природата

Избирайки цветове за своя дом, няма да намерите по-добър източник на вдъхновение от природата. Ако се огледате наоколо, ще видите, че цветовите комбинации са навсякъде, дори на места, на които не сте и подозирали.

Природата ни предлага една безкрайна палитра от различни възможности, стига да можем да мислим изчистено, тоест да погледнете на това, което виждате не като природна картина, а като цветове.

Съвременните социални мрежи за снимки, като например Пинтерест, Инстаграм и други подобни, могат да ви предложат чудесно решение и идеи за това как да обзаведете своя дом.

Отвъд формите и пейзажите, всичко е цветове. Нека вземем за пример един плаж. Какво виждате там освен пясък и море? Виждате цветове, разбира се. Нежно бежово (пясъка по плажа), бяло (облаци или морска пяна), сиво и синьо (море, вода, небе), жълто и зелено (пясък, водорасли, сухи цветя и треви край брега), кафяво (клонки, пръчици, камъни под водата), нежно розово (мидичките по пясъка) и други.

Бихме могли също така да почерпим вдъхновение от различните сезони през годината. Един зимен пейзаж например може да е чудесна основа за един елегантен дом. Какви цветове можем да видим в него и какви съчетания? Бяло, черно и различни оттенъци на кафяво, синьо и сиво са само част от възможностите.

Какво искате да внушите с цветовете

Много е важно усещането, което искате да създадете. Ако имате южна или югозападна стая, най-вероятно ще искате да създадете усещане за свежест и прохлада. Може би ще искате да използвате по-зимни нюанси или по-гладни тонове на вода, вълни, море.

Или пък имате северна стая, която винаги е по-мрачна и студена. Тя би била по-уютна ако създадете в нея усещане за гора или за лято, използвайки по-топли тонове. Всеки цвят създава усещане в този, който го гледа, а усещанията далеч не са това, което много често се очаква да са.