Как да премахнем мухъла

как да премахнем мухъла

Появата на мухъла е сериозна грижа на много домакинства. Проблемът се изостря особено много през студените и влажни месеци от годината.

Има и някои фактори, които допълнително предразполагат към неговата поява, като сред основните са северното изложение на стаята, както и разположението на последен етаж, в маза или на партер.

Хората живеят с много лоша нагласа, че ако веднъж се появят, тези досадни плесени не могат да бъдат надвити, което не е истина.

Те са наистина много устойчиви, но далеч не са непобедими, което си е градска легенда. За да се справим с тази досада е нужно да предприемем само няколко малки стъпки.

1. Да действаме незабавно

Най-важното при решаването на този проблем е да се действа незабавно. Добре е да сте наясно с всяко едно кътче в своя дом и да проверявате дали не се появяват плесени.

Обикновено има предварителни сигнали, като например появата малки черни точици, които в последствие могат да обхванат прогресивно нарастващ участък от стената или тавана на помещението.

Виждайки тези малки точки, вие трябва незабавно да вземете мерки, защото само това ще може предотврати влошаването на положението.

Колкото по-бързо се реагира, толкова по-голям е реалният шанс да се почисти тази гадост от повърхностите;

2. Избор на добър препарат

Има различни видове препарати, някои от които много скъпи. Цената не винаги е гаранция за ефективност, но все пак има известна закономерност, която произлиза от това, че по-скъпите продукти имат повече активни съставки.

В основата си обаче, повечето продукти съдържат белина.

Ако имате възможност да закупите по-скъп продукт, винаги е добра идея. Ако обаче финансите ви са по-ограничени, не се безпокойте.

При всички положения можете да постигнете чудесно резултати и с не толкова скъп продукт;

3. Обработете засегнатата повърхност обилно

Много е важно да използвате продукта обилно, като нанесете върху стената или тавана. Казвайки това, редно е да напомним да бъдете и малко по-внимателни, защото тези препарати са силни и не е добре да попадат върху вас.

Вземете всички необходими мерки за да сте спокойни, че и една капчица няма да попадне върху дрехите или лицето ви;

4. Подсушете

Можете да подсушите и почистите обработеното място с кухненска хартия. Обикновено препаратите разтварят мухъла до обикновена мръсотия и той лесно може да се почисти.

Ако мястото е върху плочките в банята можете да го минете и с душ батерията, като облеете обилно с вода. След това подсушете;

Не забравяйте да оглеждате дома си периодично

След като веднъж сте имали проблеми с мухъла, редно е да оглеждате за повторната му поява. Това не е невъзможно, дори и ако повърхностите са били обилно напоени с препарат.

Все пак с времето той изветрява и спорите могат отново да намерят благоприятна почва за развитие.