Как да се справим с лошите миризми у дома?

премаване на лошите миризми

Едва ли има дом, в който този проблем да не е бил на дневен ред поне веднъж през годините. Лошите миризми могат да се появят от всичко, а техният източник може да бъде от всевъзможен характер.

Справянето с тях не винаги е лесно, но определено винаги е възможно.

Най-важното при решаването на тази задача е да се определи източника, след което могат да се вземат различни мерки. Най-често зловонието може да се проследи до следните източници:

  • Килими;
  • Хладилници;
  • Спално бельо;
  • Кофи за отпадъци;
  • Хавлиени кърпи и халати за баня;

Разбира се, коренът на неприятните ухания може да бъде и съвсем различен, но все пак в повечето случаи идва именно от там. За да се справите, от вас се иска да направите следното:

Ако проблемът е в килима

Ако главен виновник е килимът, имате два варианта. Единият е да го изперете. За това можете да използвате услугите на някоя специализирана фирма или автомивка.

И двете възможности си имат своите предимства и недостатъци, като автомивката излиза малко по-изгодно като вариант.

Ако скоро сте прали текстилните подови настилки, но те пак са се пропили с неприятни миризми, тогава можете да използвате сода за печене.

Тя се наръсва обилно на килима и се оставя да постои така за около час. След това може да се почисти с прахосмукачка. Килимът ще бъде напълно обезмирисен и няма да излъчва нищо неприятно.

Ако хладилникът е виновен

В случай, че източник на зловонието е хладилника, трябва да го почистите с насапунисана гъбичка и да го изплакнете. След това можете да го третирате с оцет или лимон.

За да не се появява повече лоша миризма, можете да отрежете на половина една глава лук и да я оставите вътре. Тя ще поеме всичко в себе си, след което няма да се усеща нищо.

Спалното бельо

За да не бъде то източник на не дотолкова приятни ухания, важно е да го перете веднъж в седмицата. Това не само ще реши проблема, но и ще помогне в безмилостната война с акарите.

Те сами по себе си не са източник на каквото и да било зловоние, но все пак могат да предизвикат доста проблеми със здравето.

Кофите за отпадъци

За да се избегне зловонието, вие трябва не само да изхвърляте редовно боклука, но също така и да отделяте малко време всяка седмица за старателно измиване на кофата, в която изхвърляте отпадъците.

Счита се, че веднъж на всеки 5 – 7 дни е напълно достатъчно, стига да няма някакви по-специфични отпадъци.

Измиването става с топла вода и сапун или веро, като при желание може да се използва и някакъв препарат с по-силно действие, стига да не забравите да си сложите и ръкавици.

Кърпи и халати за баня

Колкото и да звучи странно, те също могат да бъдат източник на лоши миризми. Това става в резултат на зараждащите се бактерии във влажната тъкан.

За да не става така, добре е да перете кърпите и хавлията за баня на всеки 3 – 4 дни, като може да се прави и по-често, в зависимост от интензитета на ползване.

Борбата не е еднократно действие

Борбата с лошите миризми у дома не е еднократно действие, а е начин на живот. Това ще рече, че няма как да се справите с проблема като еднократно вземете някакви мерки, а ще е необходимо постоянно да се борите за постигането на желаните резултати.