Как да се справим с мухъла

отстраняване на мухъл

Приблизително около ⅔ от домакинствата в България в един или друг момент са имали проблеми с появата на мухъл.

Той е изключително упорит и ако се появи веднъж, отстраняването му след това е винаги огромен проблем. То изисква много усилия и не на последно място средства.

Кога, как, защо и къде се появява

Макар че мнозина се сблъскват с тази досада в ежедневието, малко хора разбират защо това се случва именно в техния апартамент.

Ето и няколко важни неща, които ще отговорят на въпроса ви защо това се случва именно у вас, след което ще разгледаме и начините за справяне.

Кога се появява мухъла

Обикновено този проблем се случва най-често през есента и зимата. Необходими са съчетание между влага и ниски температури, а есенните валежи са идеални за целта.

Обикновено месеците ноември и декември са водещо по ниво на риска от поява на плесени, следвани от зимните януари и февруари.

Летният сезон носи изключително малък риск това да се случи, защото сухото и топло време не го позволява.

Къде се появява

Мухъла най-често се появява около тавана и горната част на стените. Обикновено ще го намерите по-често в стаи със северно или западно изложение, докато в такива с южно или източно това се случва много по-малко. В много често случаи можем да открием и  мухъл в банята.

Защо се появява мухъла

Причините за появата на мухъла са основно влага, ниска температура, липса на слънчева светлина и недостатъчна въздушна циркулация.

В северните и западни апартаменти липсата на слънце е обичайна, така че е налична основната предпоставка за неговата поява.

Ако има поставена нова алуминиева или PVC дограма се спира въздушната циркулация, което обособява втория проблем, създавайки благоприятни условия за лишеи и плесени.

Зимните месеци в България традиционно са доста студени, което обяснява защо именно тогава се случва това.

Като добавим и валежите през есенно-зимния сезон, които понякога могат да продължат с дни, на лице са пълен комплект от условия за наличието на проблем.

Как да се справим

Мухълът е упорит, но не толкова, че справянето с него да е невъзможно. Той определено има склонност да се появява отново, но ако се вземат всички необходими мерки, това няма как да се случи.

– На първо време е много важно да се поддържа високо ниво на въздушна циркулация, което става трудно с новите дограми. Важно е да се проветрява помещението по няколко пъти на ден.

Имайте предвид, че в естествената природна среда никъде няма подобно запечатване и изолация от външния свят.

– Важно е да се отстранят всички течове и влага, ако има такива, разбира се. Влагата е основополагаща за този проблем. Ако етажът е последен, трябва да се провери непременно покрива.

– Трябва да се поддържа приемлива температура в помещението, защото това определено ще има възпиращ ефект върху появата на плесени и други подобни.

– При поява трябва да се използват специални препарати против мухъл. Повечето от тях съдържат белина, която има много силно въздействие при подобни проблеми.

Трябва да се обърне специално внимание на стените зад шкафове и гардероби, където се създава идеална среда. Може повърхностите там да се обработят профилактично.

При всички положение специалистите в областта съветват да не се отказваме, защото решение на проблема има.

Ако не успеете сами да отстраните появилата се плесен, винаги ще намерите специализирана фирма, което да го направи вместо вас.