Полезни съвети за почистване на паркет

Почистване на паркет

Поддържането на паркета е рутинна дейност, която трябва да се превърне в навик. Не бива да чакаме той да стане очевидно мръсен, защото този тип подови настилки са особено деликатни.

Ако не се поддържат както трябва, паркетите лесно загубват лъскавината и блясъка си.

Това се отнася както за ламинираните паркети, така и за истинските. И докато истинското дърво лесно може да се изцикли и да възстанови блясъка си, то за ламината изтъркването е фатално.

Последният представлява пресовани дървени стърготини, които са оформени като плоскости за сглобяване. За да изглежда красив и естетичен, той предлага красиво изображение с декорация наподобяваща елегантна дървена шарка под ламиниран слой.

Колко често трябва да се извършва почистване на паркет

За да изглежда така, че да радва окото, паркетната подова настилка изисква да се поддържа чиста. За целта тя трябва да се почиства редовно, а под редовно разбирайте средно около веднъж в седмицата.

Тук говорим за старателно почистване на паркет, което да отстрани всички дребни частици.

Именно те са най-голямата опасност за подовата ви настилка, защото са незабележими, но със силен и ясно изразен абразивен ефект. Те издраскват неусетно пода под краката ни, независимо дали ходим с чехли или обувки.

Разбира се, ако се влиза с обувки у дома, трябва да се внимава много повече, тъй като самите подметки са набити с дребни камъчета.

Те, както вече споменахме, оказват силно абразивно влияние. Ето защо ако влизате с обувки у дома, трябва да сте наясно, че скоро ще започнете да забелязвате следите по настилката.

Как да почистваме дървената подова настилка?

Паркет, ламинат и дюшеме имат редица сходни страни когато става дума за почистване. Има различни начини, като най-елементарният от тях е с леко навлажнен парцал.

Това не премахва микробите от пода, но за сметка на това може да се постигне много добър външен вид.

Когато се почисти натрупания прах, повърхността на подовата настилка наистина ще заблести, особено ако става дума за ламинат.

Последният може и да не се отличава с толкова голяма издръжливост, но за сметка на това компенсира с лъскавина и изключителен блясък.

Най-правилно е да се почиства със специален препарат за паркет. Той обикновено се предлага в малко по-големи тубички и при използване трябва да се използва в съвсем минимално количество.

По правило, на една кофа вода се слага една капачка от течността за почистване на паркет.

Тя притежава определени свойства, които от една страна включват унищожаване на микробите, а от друга страна придават на дървото по-топъл и матиран отблясък, премахвайки всички досадни петна и други следи.

Прекаленото почистване също не е добра идея

Важно е да се знае, че освен положителни, твърде честото почистване има и не малко отрицателни страни. Така например, ако прекалено много минавате с препарати или влажни кърпи, подовата настилка ще се повреди.

Това се отнася както за истинския паркет, така и за ламинатите.

И двата вида са изработени от дървен материал, а както знаем, дървото във всичките си форми проявява голяма нетърпимост към вода.

То я попива, надува се и се изкривява, а ако водата е повече, тогава формата на дървената повърхност може да се измени за постоянно