Килимът и основните видове материи

Материали за изработка на килими

Повечето от вас знаят, че килимът е онази подова настилка, която се използва наистина от векове. Първите килими са се появили през 4-5 век пр. Хр. В Сибир. През 20 век започват да се изработват крайно разнообразни текстилни настилки, които не просто да красят домовете на хората, но и да ги даряват с усещане за топлина, уют и комфорт. В тази статия ще се опитаме да изложим кратък списък на материите, които най-често биват използвани за направата на килимите.

Материи за килими

Благодарение на информацията, която ще почерпите, то вие вероятно ще можете да решите от каква точно настилка се нуждаете и вярваме,ч е ще инвестирате парите си в подходящия продукт, като преди това ще бъдете започнати подробно с плюсовете и минусите на всеки от моделите, предлагащи се днес на пазара.

  • Вълна

Вълнените настилки са едни от най-древните. Те водят началото си преди много, много години, когато са били отглеждани специални породи овце, от които се добивала вълна. Преди да бъде използвана за направата на килими, то тя преминавала през специална обработка, така че влакната да се запазят в чист и натурален вид.

Хубавото при вълнените произведения на изкуството е, че се постига изключителен уют във всяко едно помещение, като същевременно с това те успяват да внесат усещане за топлина, особено през студените месеци от годината. Що се отнася до поддръжката на тази подова настилка, то като всяка останала, се нуждае от определени грижи, поради простата причина, че между влакната се насъбира прах. Затова е необходимо да се изтупва по-често, така че да живеете в здравословна среда.

  • Акрил

Сигурни сме, че по-голямата част от вас съвсем не са запознати с характеристиките на този материал, тъй като до момента най-вероятно не им се е налагало да избират подови настилки, с които да декорират домовете си. За да бъдете максимално информирани и в последствие да можете да вземете възможно най-правилното решение, то ние ще ви издадем, че тайванският акрил е най-висококачествен.

Предимството на тези килими е, че са изключително меки на допир, като същевременно с това не се замърсяват лесно, а и дори да се замърсят, то почистването им не отнема повече от няколко минути. Това е една перфектна предпоставка да се оборудвате с подобна вещ, която със сигурност ще допринесе за това домът ви да изглежда още по-красив и приветлив.

  • Памук

Той има определени прилики с вълнените килими, но за разлика от тях не се препоръчва за помещения, в които постоянно цари влага, тъй като това може да доведе до мухлясване и скоро да се наложи да се разделите с него. Разбира се, ако го поддържате така, както производителят ви е посочил, то вероятно ще му се наслаждавате за дълъг период от време.

  • Коприна

Да, това е възможно най-луксозният материал, служещ за изработката на подови настилки. Коприната е изключително ценена, заради трудоемкият добив на самите влакна, които изискват сравнително дълъг процес. Сред лидерите на производството на килими от коприна са Китай, Индия, Тайланд и Узбекистан. Там можете да намерите онази благородна и изискана подова настилка, за която цял живот сте мечтали.

След края на днешната статия със сигурност ще можете много по-лесно да решите от какъв килим се нуждаете. Надяваме се да сме ви били наистина полезни и с наша помощ скоро да разрешите съществуващата дилема.