5 съвета за поддържане чистотата на съдомиялната машина

поддържане на съдомиялната машина

Модерният свят, в който живеем, ни позволява максимално да улесняване редицата домакински задължения. Ако през 90 – те години домакините са измивали съдовете на ръце, то днес съществува един далеч по-лесен, бърз и ефикасен начин.

Съвремието ни е подарило електроуред, наречен съдомиялна машина. С него изпълняването на това неприятно за много жени, задължение, се превръща в детска игра. Нужно е да подредите мръсните съдове, да поставите таблетката за съдомиялна и да натиснете бутона, стартиращ програмата за измиване.

Разбира се, необходимо е също така да извършвате периодична профилактика, както и да се съобразявате с някой, незначителни на пръв поглед неща. В редовете по-долу ще станете свидетели на онези 5 перфектно и прецизно подбрани съвети, които ще подобрят максимално работата на вашия уред и ще превърнат всеки един съд в огледално чист.

1. Предварително почистване на съдовете

Колкото и да ви се ще да пропуснете тази стъпка, то не го правете. Предварителното почистване е от ключова важност. Можете да отстраните остатъците от храна с четка, с помощта на ръка и салфетка или по друг, удобен за вас начин. Ако сте твърде ангажирани и не разполагате с почти никакво време, то спокойно можете да пропуснете изплакването с вода. Помнете, че умният ви помощник ще ви отметне в това.

2. Никога не претъпквайте миялната машина с твърде много съдове

Ако вечерта сте имали гости и обичайното количество съдове се е умножило по три, то запазете самообладание и не претъпквайте миялната машина, ако не искате да я пускате да измие повторно. Нищо не пречи да почистите на ръка няколко чинии. Все пак това са правили нашите майки, баби и прабаби през целия си живот.

3. Предварително пуснете водата в мивката, докато стане гореща

Сигурни сме, че една значителна част от вас не са чували за този трик. По този начин водата, изпълваща съдомиялната машина ще бъде по-гореща и мазните съдове ще бъдат по-добре почистени.

4. Ябълков оцет за блестящи съдове

Търговските вериги магазини ни предлагат какви ли не средства за блестящи съдове. На практика не се нуждаете от тях. Ако все пак настоявате да ги закупите, то съветваме да се насочите към комбинираните варианти – препарат за измиване + препарат за блясък. Разумната домакиня знае, че ябълковият оцет ще превърне всяка една чиния, чаша или купа в неразпознаваема.

5. Винаги избирайте правилната програма

Това е от изключителна важност за крайният резултат на съдовете ви. В случаите, в които не сте консумирали мазни храни или съдовете са съвсем леко зацапани, то бихте могли да спестите време и електроенергия, като настроите уреда на по-кратка програма. Разбира се, мазните съдове изискват по-дълго време, за да бъдат добре почистени.

Чистотата е предпоставка за по-дълъг и щастлив живот. Независимо от това колко сте ангажирани, то постарайте се винаги да отделяте време за хигиенизирането на дома си. Ако се нуждаете от помощ, то бихте могли да се обърнете към професионална фирма за почистване.