Кухненски мебели

Кухненски мебели

Когато решите да промените вида на вашата кухня, със сигурност ще започнете да разглеждате списания или интернет сайтове, а ако имате и повече време – ще обиколите мебелните магазини. Бързо ще разберете, че съвременния дизайн на кухни предлага всичко – от ретро мебели и аксесоари до ултра модерни кухни, с хай-тек обзавеждане. Макар привидно да настъпи объркване в главата ви, със сигурност вече ще сте разбрали към какъв тип кухня имате афинитет, а не на последно място – и ще сте преценили съответствието между избрания стил кухня и бюджетните ви възможности.

Интересните и полезни елементи за кухнята

Тук ще се спрем на няколко елемента от мебелите за кухня, които биха придали специфичен вид на избрания от вас кухненски дизайн: подвижните кухненски колички, полиците и острова.

Кухненските колички са с много голямо разнообразие на дизайни и наистина вършат добра работа. Можете да ги използвате както за съхраняване на продукти или посуда, така и като подвижно работно място. Ако пространството за кухнята ви е малко, можете да се “поразширите” с кухненската количка.

Добрите модели от този вид мебел за кухня са изработени от дърво и метал и имат или лавици, или чекмеджета, в които да побирате допълнителни вещи или продукти. Разбира се, количката има колелца и подходяща дръжка за лесно придвижване. Горният плот е достатъчно здрав, за да го използвате като помощна масичка. А в някои случаи кухненската количка ще се окаже дори и маса за хранене – за една бърза закуска или следобедно кафе с парче кейк по домашному.

Различни по вид, но не по-малко интересни в кухнята са полиците за посуда. Можете да ги използвате, за да поставите на едно място вашите тенджери и тигани. Мнозина смятат, че този елемент от мебелите за кухня е типичен за ретро или кънтри дизайна, но това не е съвсем така.

Модерният дизайн

Дори и модерните дизайни намират начин да изложат на показ иноксовите съдове за готвене, защото те сами по себе си са красиви и няма нужда да се крият в тъмнината на шкафовете. А и в малката кухня шкафовете могат да се използват за продукти, които няма как да стоят открити. Да не говорим колко добре ще се чувствате, когато всичко е хем подредено, хем пред очите ви и на една ръка разстояние.

Островът е вид шкаф, за който се изисква пространство в кухнята. Той се поставя в средата на помещението, като край стените се подреждат останалите кухненски шкафове и уреди. Островът често приютява мивката или котлоните, но за целта трябва предварително да сте осигурили В и К инсталацията да е преместена до там или пък да предвидите пространство за въздуховода на абсорбатора над котлоните. В най-изчистения си вид островът се използва като шкаф за съхранение, полици за дребни аксесоари, работен плот и маса за хранене.

Тъй като съществуват различни дизайни на острова, ако дневната и кухненския бокс са свързани, можете да помислите дали да не се откажете от традиционната маса в името на този оригинален вариант – остров в трапезарията.