Кухни за вграждане

Кухни за вграждане

Създаването на проекти и изработването на кухни за вграждане днес е обект на дейността на доста фирми. И това не е случайно.

Конкуренцията на пазара и понижаването на цените доведе до масово предпочитание от страна на клиентите да използват възможността да проектират кухнята си индивидуално, като създадат свой уникален дизайн.

Цената на електроуредите за вграждане днес също е достъпна, като някои марки конкурират цената на вградените уреди с тези на стоящите.

Началото

И така – искате да подновите кухнята си или създавате нова такава в новото си жилище. От къде трябва да започнете?

На първо място трябва да си отговорите какъв стил кухня искате да имате – класическа, модерна или кънтри стил. Каква ще е формата на кухнята – линия, Г-образна или П-образна.

Само кухненски шкафове ли ще поръчате или ще се разпрострете и в трапезарията (дневната). Посетете мебелни магазини, поровете се в Интернет, разгледайте списания, за да се ориентирате по-добре.

После изберете някоя фирма, която предлага кухни за вграждане и посетете салона й.

Проектът

Повечето фирми предлагат безплатно проектиране на вашата кухня. Тъй като обаче изработването на такъв проект е трудоемко за специалиста по интериорен дизайн, фирмите се застраховат, като проектът се заплаща със символична сума, която сума се приспада от цената на кухнята, когато поръчате.

С други думи идеята да обиколите 5-6 фирми и да поръчате проекти при всяка, а накрая да изберете една от тях не е добра, защото ще ви струва излишни пари.

Трябва да знаете обаче, че проектът е вече завършекът на вашите дискусии с консултанта – преди да поръчате проекта вие ще имате възможност да разиграете варианти, да разгледате и уточните заедно отделните модули, цветови комбинации и т.н.

С други думи вашата първа среща с консултанта по проектиране на кухни не изисква от вас да поръчате веднага проекта.

Така че вземете размерите на помещението и отидете във фирмата, която искате да изработи вашата кухня за вграждане.

Процесът

Всъщност, създаването на проекта е един процес, който ще отнеме поне 2 срещи с вашия консултант.

След като установите, че сте готови да възложите проекта на тази фирма, консултантът ще ви посети в дома ви и сам ще вземе размерите, които са нужни, правейки точна скица на вентилационни отвори, В и К инсталации, комини, чупки, колони и т.н.

Едва след това ще седнете пред компютъра заедно и ще създадете вашата кухня или пък проектантът ще разиграе няколко варианта преди следващата ви среща.

Когато идеята за подреждането на шкафовете и уредите е налице, ще пристъпите към цветовото оформление и избора на материали за вратите, плота и гърба.

Пригответе се за труден избор, защото ще се наложи да избирате между от 200 до 500 цвята от ПДЧ, МДФ или естествени фурнири!

На всичко отгоре ще избирате между матов и лакиран вариант, както и между различни видове стъкла за витринните шкафове.

Финалът

Около 30 до 45 дни е времето за изработване на една кухня. През това време вие можете да положите подовите настилки, да боядисате стените и др.

Накрая ще ви посети бригада от фирмата, която ще монтира шкафовете и електроуредите до степен на пълна завършеност.