Обзавеждане на кухня

обзавеждане на кухня

Ако кухнята ви е поостаряла и все по-често завиждате на приятелите си за новите шкафове и уреди, може би е време да помислите за подмяната на мебелите в кухнята.

Тази инвестиция не е малка едно обзавеждане на кухня изобщо не е евтино.

Но като си помислите за огромната радост, която ще предизвика в сетивата ви новото обзавеждане, уюта, в който ще приготвяте храната за семейството и приятелите си ще установите, че инвестицията наистина си струва.

Всъщност, истината е, че днес се предлагат толкова много оферти от производители на кухни, че все някъде има някакви намаления.

Така че с внимателно проучване и планиране бихте могли да осъществите мечетата си за нова кухня с не толкова много пари. За да сте сигурни какво ви е нужно при обзавеждане на кухня – нека ви помогнем със списъка:

  • Кухненски шкафове
  • Уреди
  • Аксесоари

Кухненски шкафове

Традиционната представа за кухнята включва горен и долен ред кухненски шкафове. Ако разполагате с достатъчно пространство и плотове, можете да мислите и за шкафове от пода до тавана, които приличат на гардероби.

Най-важният въпрос тук е, дали ще използвате шкафовете и за вграждане на електроуредите или те ще играят роля само на склад за продукти и съдове.

Вграждането винаги създава много по-изчистена линия на кухнята, но е по-голямо като инвестиция, защото и самите уреди за вграждане са по-скъпи.

Внимавайте с допълненията към шкафовете – определени типове панти, водачи на чекмеджета и системи за отваряне и затваряне могат да увеличат цената на шкафа с 50%. Това оскъпяване може да ви е излишно, особено ако сте с ограничени средства.

Уреди за обзавеждане на кухня

Почти всички фирми, които предлагат обзавеждане на кухня, предлагат и електроуреди на различни производители. Проучете внимателно цените, които фирмата за шкафове ви предлага в сравнение с тези, които има в големите вериги за електроуреди.

Разликата и от 50 лв. на уред се мултиплицира, когато пресметнете, че ви трябват нови хладилник, печка, абсорбатор, миялна и т.н.

Понякога фирмите производители на уреди правят комплексни отстъпки за няколко уреда – например ако си купите фурна, печка и абсорбатор (топли уреди) накуп, отстъпката може да стигне 10-20% от цената.

Аксесоари

Към тях спадат осветителните тела в кухнята и всякакви допълнителни приспособления от типа на лайсни с подправки, държачи за препарати, линии за кухненски принадлежности и др.

Хубаво е да не пестите средства от осветителни тела – малките лунички, насоченото осветление над мивката, светлинните рафтове и витрини не само придават уют, но и ви осигуряват достатъчна видимост, за да сте сигурни в хигиената при готвене и почистване.

Що се отнася до допълнителните приспособления, добре е да изчакате и да видите от какво точно имате нужда след известен период на експлоатация на новата си кухня.