Проектиране на кухни

Проектиране на кухни

Основният въпрос при проектирането на кухня е осигуряване на достатъчно пространство, при това в две посоки:

  • достатъчно пространство за продуктите, посудата и уредите в кухнята;
  • достатъчно пространство за обитателите, което да им гарантира не само удобно движение, но и безопасност при работа.

Проектирането на кухнята трябва да бъде въпрос на личен вкус и усещане за удобство. Заедно с това обаче има и модни тенденции, които е добре да познавате, защото те могат да променят стереотипа ви и да ви помогнат да се сдобиете с неочаквана за вас по стил и удобство кухня.

И така, какво е нужно да знаете за тенденциите при проектиране на една съвременна кухня?

  • Кухните стават по-официални и тържествени. Тази тенденция вероятно е свързана със сливането на кухнята и дневната. Ако това е и вашият случай, помислете дали няма да искате да свържете естетически библиотеката или шкафа от хола с тези в кухнята. Вграждането на електроуредите позволява в голяма степен да получите много изчистена линия на кухненското пространство. Проектирането на кухните в по-тъмни цветове (венге, череша, дъб и бук), както и полирането на повърхността на вратичките е в унисон с тази тенденция.
  • Отворените пространства са в унисон с тенденцията за общуване в дома. Не наблъсквайте кухнята с шкафове, особено ако става дума за кухненски бокс. Изберете подреждане линия, вместо Г или Г вместо П, за да осигурите повече въздух и пространство. За сметка на това можете да се откажете от класическото подреждане на шкафовете в два реда – горен и долен, а да предвидите един или два шкафа от пода до тавана, които ще поберат същото (ако не и повече) кухненски приспособления и продукти.
  • Натуралната дървесина или по-точно – шкафовете, които изглеждат така, заемат все по-голяма ниша като търсене. Екологичния повик, а може би желанието на градския човек, заобиколен от бетон, алуминий и стъкло, да вкара природата у дома си, са най-вероятните причини за тази тенденция. А и истината е, че шкафовете, които не са оцветени с боя и имитират натуралния фладер на дървесината се напасват много повече с останалите мебели в дневната и трапезарията.
  • Избягвайте монотонността при проектирането. Днешните производители предлагат такова многообразие от материали, цветове и заключителни обработки, че е глупаво да направите кухнята скучна. Изявена е тенденцията отделните зони в кухнята да имат различен изглед. Най-простото е да изберете различен цвят за горния и долен ред шкафове, да включите стъкла на част от вратите. Може също да се заиграете с осветлението – например светлинни рафтове над основния работен плот или мивката.

Бъдете по смели в дизайна

Превърнете кухнята в изложбена зала. Макар и гръмко като идея, тук става дума да извадите съдържанието на шкафовете „на светло“ . Използвайте матирани вратички, зад които прозира металната кутия за бисквити, включете в проекта рафт, на който можете да подредите любимите си сувенири или няколко лъскави готварски книги. Скрийте черпаците и сушилниците за чинии (нали имате вградена миялна) и на тяхно място поставете хубава кристална гарафа с вино. Наздраве за новата ви кухня!