Ламинат на стената – предимства и недостатъци

ламинат на стената

Напоследък е доста популярна тенденция да се инсталират ламинирани подови настилки, но не на пода, а на стената. Всъщност, това течение в интериорните решения набра толкова голяма скорост, че доста хора започнаха да се чудят дали и те да не постъпят така и дали всъщност няма някакви скрити недостатъци.

Ние от NashDom.eu решихме да се потопим в дълбочина в тази област и да разгледаме всички предимства и недостатъци на този тип решения, а след това да синтезираме накратко най-важното, което сме научили за вас.

Предимства на стенния ламинат

Макар че е създаден за поставяне на пода, ламинатът може изключително лесно и без много усилия да се постави и на стената. За целта е необходимо единствено да изберете подходяща шарка и нюанс, да измерите площта и да намерите майстор.

Голямо предимство е, че цената на ламината не е много висока, а за сметка на това може да създаде доста уникален и модерен облик на вашия апартамент, къща или вила.

Когато е добре измерен и поставен качествено, той може да прикрие всякакви дефекти на самата стена и има един голям плюс – няма д се износва, защото никой няма да стъпва върху него.

Това решение е изключително подходящо ако искате да придадете на жилището рустикален стил. Това покритие се почиства есно, а ако имате домашни любимци, те няма да могат да го увреждат или цапат.

Недостатъци на стенния ламинат

Един от недостатъците на стенния ламинат е, че с него лесно може да се прекали, ето защо опитните дизайнери препоръчват поставянето му на една или две стени като акцент.

Освен това, след като веднъж е инсталиран на стената, върху нго трудно могат да се прикрепят картини, стенни часовници и други, тъй като повърхността е малко по-особена и трудна за пробиване. Да не говорим, че ако сгрешите с мястото, дупката на практика няма как да се поправи.

Друг недостатък пък се отнася за неговата безопасност. Счита се, че някои от съставките в производството на ламиниран паркет могат да са опасни за здравето, а инсталирането му на стената в хола ще създаде още един източник на неговото не толкова полезно излъчване.