Най-мръсните места у дома

най-мръсните места у дома

Много от вас най-вероятно биха определили като едно от най-мръсните места в своя дом именно тоалетната и отделните части в нея.

Оказва се обаче, че ако споделяме това мнение, ние по-скоро живеем в някаква заблуда, която ни разсейва, отвличайки вниманието ни от наистина мръсните места у дома.

Кое е наистина мръсно, ще разгледаме по-подробно на следващите редове.

Така най-малкото ще знаете как да фокусирате вниманието си и да чистите именно там, където има най-голяма нужда от вашата намеса.

Дръжките на вратите

Дръжките на вратите са считани за най-мръсното място във всяко едно жилище. Те се пипат по много пъти на ден, включително и в моментите, в които ръцете ни са най-мръсни.

После може и да се измием, но пак пипаме същите дръжки, което някак поставя цялата ни хигиена под въпрос.

Според специалисти, за да бъдат те напълно безопасни и за да сме спокойни, че няма да се превръщат в развъдник на микроби, най-доброто решение е да ги почистваме със спирт един път в седмицата;

Кухненската гъба

Ако някой може наистина да конкурира дръжките на вратите, то това е кухненската гъба. Тя задържа влага и на практика никога не изсъхва напълно, което е и причината зад нейната лоша репутация.

Тя действително е дом на много микроби, някои от които могат да представляват сериозен риск за здравето.

За да е чиста и безопасна, гъбата изисква редовна подмяна, която не би позволила бактериите да надскочат безопасните за човека граници;

Дистанционното

Сред най-богатите на широко разнообразие от опасни бактерии у дома е дистанционното управление на телевизора.

Това се дължи на факта, че постоянно го пипаме и непрекъснато оставяме по него куп микроби, които са полепнали по ръцете ни на други места.

Единственият начин да се справим с това е като се почиства редовно дистанционното със спирт;

Стирката

Стирката е едно от най-мръсните места в един апартамент. Колкото и да се стараем да я поддържаме чиста, тя винаги остава пълна с какви ли не микроби. Дебелите и дълги влакна се почистват изключително трудно.

Дори и ако се опитваме да киснем стирката в разни препарати, тя все пак си остава трудна за поддържане.

Единственият вариант, който наистина може да претендира да я прави чиста, това е опцията да я пуснем в пералната машина;

Перваза на прозореца

На перваза на прозореца, точно там, където се настаняваме спокойно с чаша кафе за да се разсъним преди работа, могат да се открият много повече опасни за здравето вируси и бактерии, отколкото бихме могли дори да си представим.

Проблемът произлиза от това, че там обикновено кацат птици. А както може би е излишно дори да се споменава, те разпространяват опасни заболявания.

Тук определено трябва да споменем салмонелата, както и някои разновидности на пневмонията;

Тоалетната е извън списъка

Както може да се види, тоалетната е извън списъка с най-мръсните и пълни с опасни бактерии части от нашите домове.

Изненадващо се оказва, че всъщност обръчът на тоалетната чиния дори е безопасен на фона на някои съвсем обикновени предмети от бита.

Местата, които най-често пипаме с ръце съответно се явяват и най-мръсни. Именно те изискват и най-много внимание по отношение на хигиената.

Най-новите научни изследвания в областта са напълно категорични, че представите ни за хигиена са понякога малко старовремски и е време да еволюират.