Окачени тавани на много нива

Окачени тавани на две нива

Типичните окачени тавани на много нива допринасят за създаването на красив и необичаен дизайн, подчертаващ особеностите на всяка стая. Но това не е единственото им предназначение.

Повод за използване на окачени тавани на няколко нива може да станат неравности и дефекти на основния таван. Понякога разликите са толкова големи, че е трудно да се скрият по друг начин. Например, състоянието на гредореда между етажите понякога е много лошо. След демонтирането на старите преградки се откриват неуместно стърчащи греди. Или се налага да скриете климатична система, жици, въздуховоди, фреонопроводи, тръбите за водоснабдяването или отоплението. Таванът на много нива може да стане „кожух“ за прикриване на технологични елементи, които трябва да са достъпни за периодично обслужване.

Окачени тавани на две нива

Окаченият таван на много нива успешно решава задачата за реформиране на обемите на пространството. При ремонт на жилището често възниква необходимостта поне визуално да се „повдигне“ таванът. На дизайнерите е добре известен следният прийом: в съвременния интериор усещането за увеличение на пространството се създава за сметка на понижаване на нивото на таваните в някои помещения. Така, ако в антрето нивото на тавана е по-ниско, а в столовата е запазен основният таван, пространството на столовата визуално ще се разшири. При това основното ниво на тавана се подчертава допълнително с дизайнерски способи (осветление, цвят, текстура), които още повече усилват гореописания ефект.

Още една функция на тавана на много нива е зонирането на жилищното помещение. Жилищата от нов тип са построени като отворени преходни пространства, съставящи единна пластична структура, която трябва да бъде организирана правилно, за да е удобно да се живее в нея. В съвременната система на зониране се отделят две основни части на дома или апартамента: обществена и частна зона. Те могат да обединяват в себе си мини зони – места за хранене, почивка, работа. В помещение, където на практика няма стени, функционалните зони започнаха да се подчертават с различно покритие на пода, стените, осветлението. И, разбира се, с допълнителни нива на тавана.

Например, като си вдигнем главата, можем да видим овал, повтарящ овала на масата за хранене в зоната на столовата. Или да е отделена по някакъв друг начин баня, легло, зимна градина, бар плот, дори „пътека” от едната зона към другата. Обикновено организацията на различните нива на таваните съответства на подовото покритие (наличието на подиуми на определени места, използването на различни по цвят и материя настилки на пода).

Окачени тавани при ниските помещения

Дори в ниски помещения (с тавани 2,5 м) може да се организират грамотно тавани на много нива, които ще предадат обем и елегантност на апартамента или къщата.
Съвременните материали, от които се изготвят повечето окачени тавани, на практика не ограничават фантазията на дизайнера и позволяват създаването на интериори в различни стилове (класически, модерн и т.н.). Формите на конструкциите на тавана са най-разнообразни: класическа геометрия, извити, фантастични форми, съчетание на крива линия и триъгълник, спадане на нивата спрямо базовото могат да бъдат три, четири, пет.

Това може да бъдат гипсови тавани, системи за корнизи, просто абстрактни композиции. Интериорите в стил съвременен модерн се украсяват с изрисувани тавани, вдлъбнати навътре във вид на овал или очертани с гипсови орнаменти.

А при създаване на интериор в съвременен стил, в стил Хай тек таванът на много нива може да имитира например купола на звездното небе с реещи се в центъра на голям и прозрачен овал звезди-лампички. Такова оформление на тавана придава загадъчност и известна тайнственост на интериора.

Английският стил предполага дървена обшивка на тавана с геометрично сложна форма. Тук цветът на дъбовите панели по стените хармонира с благородния цвят на дървесината на тавана. В тавана може да създадете прозорец, като „остъклите“ част от него във вид на прозоречна решетка с разсеяна светлина, създаваща илюзия за слънчева дневна светлина. Такъв таван, независимо от реалността, ще изглежда много висок. Таванът на много нива разширява значително възможностите за светлинен дизайн на помещението и обикновено предполага поставянето на осветителни тела на различни нива, което придава динамизъм на интериора.