Пералнята, прането и оптимизацията на малкото жилище

оптимизация на малкия дом

За все повече домакинства липсата на пространство става все по-голям проблем. Общите части заемат все по-голяма част от закупения имот, спалните вече приличат на кибритени кутийки, банята и тоалетната най-често са в едно, както и холът и кухнята.

Всички тези обединения имат за цел да осигурят на семейството жизнено пространство, което да не изглежда абсурдно малко, макар че вече дори и обединени, стаите започват да изглеждат точно така.

Оптимизация на пространството

На фона на това постоянно смаляване на жилищната площ, всяко семейство, живеещо в малък апартамент, се опитва да оптимизира онова, с което разполага, така че да спести колкото може повече площ и да я използва по най-целесъобразния начин.

Един от начините е като се комбинират уреди

Комбинирането на уреди и разполагането им един върху друг (възможно е единствено при вградените уреди) дава възможност да се вземе максималното от едно пространство, което иначе е много ограничено.

Един много добър пример е комбинацията от пералня и сушилня, две в едно. Напоследък на пазара се предлагат все повече уреди от този тип, като има тенденция и цената им да е все по-примамлива.

Това дава възможност да се използва по-пълноценно пространството при изпълняване на основни домакински задължения. Всеки знае колко много място заема сгъваемият сушилник за дрехи, а също и колко е неприятно да се отрупа цялата тераса в пране.

Този комбиниран уред значително намалява ползваемото пространство, необходимо за изпирането и изсушаването на дрехите, тъй като в рамките на един квадратен метър, върху който е разположен уреда, ще се извършат всички допълнителни дейности. От вас остава само да сгънете и приберете готовите дрехи.

Спестява време и дава пространство за по-приятни неща

Но дори и в дома ви да е по-голям по площ (ако е така, имате голям късмет!), защо пък да не използвате пространството за нещо друго? Терасата може да е чудесен кът за почивка, а не място, на което да сушите изпраните дрехи.

А какво можем да кажем за времето, в което бихте обикаляли от пералнята до простира? Нима това не е още една липса на оптимизация? Не е ли по-добре всичко да се изсуши, без да се налага да простираме дрехите една по една, а после просто да ги сгънем и приберем?

В края на краищата, нали технологията се развива така, че да прави живота ни по-лесен и по-добър (за повече информация вижте в Nashdom.eu).