Перат ли се маратонки в пералня и как се прави

пране на маратонки в пералня

Маратонките са артикул, който всеки от нас притежава. Освен с изключително удобство и комфорт, те често биват свързвани с мръсотия, а нерядко и с лоша миризма, тъй като се предполага, че носейки подобни обувки, ние сме по-активни и в движение.

За да не се случва поява на лоша миризма и прекомерно замърсяване, тези обувки изискват периодично изпиране в перална машина. Това е единственият начин, по който можем да им възвърнем чистотата и свежестта.

Подготовката

Преди да поставите маратонките в пералнята, трябва да почистите цялата обувка с четка, която да отстрани всички по-едри частици почва, прах и песъчинки от маратонките, особено около връзките.

Трябва задължително да премахнете връзките, защото около тях се задържа най-много мръсотия, а докато са на местата си, просто няма как да почистите мястото добре.

Също така, не бива да забравяте да премахнете стелките, защото под тях се насъбират микроби и бактерии, като не е изключено да се завъдят и някакви гъбички, които после да се пренесат върху крака.

Хубаво е преди да поставите маратонките в пералнята, да измиете подметките под чешмата на ръка, защото много често там се задържа мръсотия, която трудно би паднала от обувката без предварително ръчно отстраняване.

Самото пране – как да се подготвим

Когато подготвяте пералнята за прането на маратонките, трябва да започнете с това, че е за предпочитане поставянето на течен детергент. Той винаги ще успее да проникне много по-добре в тъканта, отколкото който и да било прах.

Поставете маратонките, връзките и стелките в пералнята, като е хубаво да има и още нещо, което да се изпере заедно с обувките за да не се блъскат в барабана прекалено много при центрофугиране.

Можете да поставите например чорапи и други подобни текстилни принадлежности в пералнята, които да омекотят ударите в процеса на пране.

Избирайте по-кратка програма и не прекалявайте с градусите. За предпочитане са програми, като например “quick”, които предполагат средна продължителност между 30 и 45 минути.

По отношение на градусите, най-подходящо е те да са около 40 – 45, като при много силно замърсени обувки можете да пуснете пералнята и на 60 градуса, но тогава се увеличава риска от разлепване.