Какво да избягваме като цветове в спалнята

цветове в спалнята

Когато декорирате жилището си, обикновено цветовете са едно от нещата, на които обръщате доста голямо внимание. И това е много добре разбираемо, имайки предвид, че цветовете имат силата да оказват много голямо влияние върху нас.

По правило, цветовете могат да въздействат по различен начин на всеки човек, което се дължи на различните типове темперамент. Но въпреки това, има някои цветове, които е добре да бъдат избягвани (за повече информация, вижте в Nashdom.eu).

Кои цветове имат най-лоша репутация за използване в спалнята

Макар и да има хора, които споделят, че някой от тези цветове ги карат да се чувстват добре и има помагат в повишаването на качеството на живота, все пак универсалното правило е те да бъдат избягвани.

  • Червено;
  • Черно;
  • Кафяво;

Тези цветове са считани за неприемливи за спалнята по различни причини. Един от тях, а именно червеното, се счита за агресивен цвят.

Кафявото излъчва уют и топлина, но има една негативна страна, а именно, че подтикващи към изолация.

Черното, от своя страна, насажда мрачни чувства и усещания, като това е известна негова черта.

Как можем да използваме тези цветове, без да имат този ефект

Трябва да се каже, че всеки един от тези цветове може да бъде отличен избор ако се използва като акцент на фона на друг подходящ цвят.

Така например, някоя и друга червена възглавничка може да вдъхне усещане за пъстрота, радост и живот.

Кафявото, ако е с мярка и на фона на друг по-неутрален цвят, каквото е бежовото, може да е много добър избор.

Дори и черното, ако е в подходящ оттенък и ако се смеси с повече бяло и бежово, може да изглежда много топло, уютно и шик.

Неочаквано неподходящи цветове

По-интересни са, обаче, други два цвята, които, изненадващо, също не се препоръчват за поставяне в спалнята, а именно, оранжево и лилаво.

Докато тези цветове са заредени с много хубава енергия, те подтикват ума не към почивка, а към креативност, творчество и умствена активност, което противоречи на основното предназначение на спалнята, а именно да служи като място за почивка и сън.

И все пак, тук зависи какви са нюансите, тъй като по-бледите и белезникави нюанси на лилавото, които преливат към млечно сиво, всъщност са добър избор.