Летен лайфстайл – с или без завивки да спим

завивки през лятото

Всички ние познаваме изключително добре онези дни в разгара на лятото, в които жегата ни пречи да заспим. Най-неприятното е, че дори и когато накрая успеем да се унесем, горещината обикновено прави съня по-некачествен и повърхностен.

Твърде е вероятно да се събудим преждевременно, а в резултат на това се чувстваме дори още по-уязвими на жегата в резултат от недоспиването. Това кара много хора да се опитат да спят без завивки, с напълно отвито тяло. Но правилно ли е това? Ние от NashDom.eu се заехме да открием правилното решение.

Когато заспим тялото започва да изстива

Когато човек започне да заспива, температурата във вътрешността на тялото леко се понижава. Това се случва за да може тялото да забави своята дейност и да спести колкото се може повече енергия, с което от своя страна да ускори процесите на възстановяване в организма.

Ако легнем и се опитаме да спим без каквито и да било завивки, тялото ни е изложено директно на околната среда, което може да доведе до по-голямо от нормалното повишаване на температурата. В резултат, в организма се включват защитни механизми, които ни събуждат с цел да ни спасят от прекомерно изстиване.

Много повече от завивка

Завивката, обаче, има и допълнителна функция. Без нея, човек остава с усещането, че нещо липсва, което води до по-трудно отпускане на тялото. Ето защо, сънят може да е доста повърхностен и недостатъчно възстановителен ако ако се опитаме да заспим без да покрием тялото си.

Как е най-правилно да спим през нетърпимите летни жеги

На първо място, вземете горещ душ. Може да звучи странно, но всъщност това ще задейства терморегулаторни процеси във вашето тяло. В резултат от усещането, което горещата вода носи, тялото ще задейства своите охлаждащи функции. Така когато се пъхнете между хладните завивки, тялото ще изпита силно усещане за комфорт, което ще спомогне за по-бързото заспиване.

По отношение на материите, заложете на лен и леки памучни материи, както и на шушляк, който създава усещане за прохлада. Гледайте завивката да е тънка, но не прекалено, защото може да има обратния ефект. Освен това, на пазара се предлагат и възглавници с охлаждащ ефект. При всички положения обаче, избягвайте да спите единствено с чаршаф или без завивки.