4 съвета за чистене на прозорци

Как се чистят прозорци

Прозорците на една къща или апартамент са онази част от жилището, която реално се почиства най-лесно. Тук повечето хора се представят на ниво, а вероятността нещо да се обърка е минимална.

Рисковете при тази дейност са основно два, но ако се внимава с тях, няма да има проблеми.

Първото, за което трябва да внимавате, това са височините. Бъдете много предпазливи с чистенето, дори и ако сте на втория етаж.

Понякога злополуките се случват когато човек най-малко предполага, така че бъдете предпазливи и почиствайте само там, където е напълно безопасно. Избягвайте да се пресягате и надвесвате, защото има опасност да паднете при невнимание.

Другият евентуален риск не представлява заплаха за здравето. Тук става дума за вероятността след чистене на самите прозорци, те да станат по-зле от преди това.

За да не се случват подобни досадни неща, трябва да сте много внимателни и съобразителни.

С какво можем да почистим прозорците

Почистването на прозорците дава много повече възможности, отколкото човек може да си представи. Освен баналната опция с препарат за прозорци, на лице са и десетки други варианти, някои от които може би знаете, а други вероятно ще чуете за първи път. Нека разгледаме най-популярните решения.

Препарат за чистене на прозорци

Препаратът за чистене на прозорци обикновено се предлага в много удобни опаковки, които впръскват върху стъклото пулверизирана течност.

Малките и фини частици навлажняват добре повърхността, след което позволяват тя лесно да се почисти.

Този тип препарати обикновено съдържат алкохол, което обяснява тяхната по-голяма почистваща сила. Те убиват всички микроби, които са полепнали по прозорците, включително и мръсотията останала след птици.

Друг плюс е свежата миризма, която обикновено притежават. Използвайки подобен продукт, прозорците ще са не само естетични и добре изглеждащи, но и с безопасно ниво на хигиена.

Оцет

Макар и миризмата на оцет малко да притеснява хората със своя специфичен характер, самата течност притежава комбинация от качества.

Всички те взети заедно правят оцета едно от най-добрите решения за чистене и излъскване на прозорци, независимо дали е винен или ябълков.

Освен на салатата, той може да се постави и в пулверизатора, с който почиствате прозорците. Обикновено се използва в съотношение 1 / 1, където се смесват равни количества оцет и вода.

От една страна, киселата течност ще убие всички микроби по повърхността на прозорците, защото в оцета има киселини, на които малко вируси и бактерии могат да устоят.

От друга страна, оцетът ще лъсне прозорците докато не започнат да скърцат от чистота. Може би сте виждали майка си или баба си да почиства с оцет чаши или огледала за да станат по-блестящи.

Лимон или лимонтузу

Подобно на оцета, лимоните вършат чудеса. Тяхната киселина разбива на пух и прах микробите и не им оставя никакъв шанс да оцелеят.

Киселите плодове имат бактерицидни свойства и са истински бич за вирусите, така че смело можете да ги използвате за хигиенизиране.

Първото, на което ще можете да се насладите, това е свежестта, която оставят след себе си. Почистени с лимон отвън и отвътре, прозорците ще накарат цялата стая да заухае прекрасно на един от най-свежите аромати въобще.

Освен уханието и хигиената, лимоните са известни и с това, че придават блясък. Тяхната киселина разтваря даже и най-малките следи от мазнина и мръсотия, което ще направи повърхността искряща като кристално чист планински извор.

За целта трябва да изцедите един лимон в малко вода, да речем в 300 милилитра. Количеството е примерно, защото е много важно да се има предвид и степента на замърсяване.

Понякога чистенето е рутинно и тогава можете да изцедите лимона и в цял литър вода. Трябва да се знае обаче, че с увеличаване на количеството вода, почистващите свойства намаляват.

Етерично масло от лимон

Етеричното масло от лимон е една от главните действащи съставки на не един почистващ препарат за прозорци, което навява на мисълта, че можем да го използваме и в домашни условия.

Прибавят се няколко капки етерично масло в пулверизатор с вода.

След като се разбърка добре, препаратът може да се използва не само за прозорци, но и за плочките в банята, кухненския плот, за чистене на дръжките на вратите и много други подобни.

От една страна, този вариант е доста евтин като себестойност, защото едно малко шишенце от маслото може да ви стигне за доста дълго време.

От друга страна, ефектите от него за изключително добри. Прозорците ще заблестят до съвършенство, а всички потенциално вредни за здравето вируси и бактерии ще загинат под влияние на киселината от лимоните.

Други решения

Разбира се, трудно е да изчерпаме всички възможности в няколко изречения, но трябва да се каже, че тук изложените са сред най-добрите за вас, за вашето здраве, красив дом и портфейл.