Килими – алергиите свързани с тях

за килимите и алергиите

Разнообразни като материя, цветове, шарки и дизайн, килимите могат да са изключително привлекателни. Те често се оказват онзи последен детайл, който прави нашия дом уютен и някак естетически завършен.

Могат да се комбинират с всякакви стилове в обзавеждането и да се съчетаят с всеки вкус и разбирания за красота и естетика.

Заедно с многобройните си предимства обаче, вашите килими често се оказват и главен катализатор за редица здравословни проблеми, като един от тях са алергиите.

Сред най-честите оплаквания, които те предизвикват трябва да споменем са астматичните пристъпи и алергиите в най-различните им форми.

От къде идва проблема

В основата на всичко това се коренят акарите, които нормално живеят не само в текстилните подови настилки, но и на всяко едно друго място, на което има някакъв вид естествен или изкуствен текстил.

Съответно, малко повече акари могат да се открият в по-дебелите и плътни настилки, както и в естествените килими и черги, които обаче все по-рядко се използват.

Акари има на практика навсякъде, като в това число е дори и спалното бельо. Но докато чаршафите се перат редовно, например един път в седмицата или на две седмици, то килимите няма как да се подлагат на тази процедура с толкова голяма честота.

Най-малкото, повечето от тях дори не се събират в пералнята и се носят в специални фирми за почистване на килими и черги или в по-обикновения вариант – в някоя автомивка.

Рядкото изпиране води до по-интензивно размножаване на акари, което от своя страна създава здравословни проблеми. Разбира се, не всеки човек има проблеми с това и всичко опира до чувствителност на организма.

Колко често трябва да се перат килимите

За да се сведе до минимум проявата на подобни проблеми, килимите трябва да се перат на всеки 4 – 6 месеца.

Ако сте с астма или прахова алергия, настилките трябва да се перат дори още по-често, например на всеки 2 – 4 месеца. Не бива да се допуска набиване на прах и неговото наслояване.

За да се унищожат акарите, изпирането трябва да бъде с гореща вода и перилен препарат. Тази комбинация ще унищожи тези малки създания.

Разбира се, 100% защита няма, защото те по един или друг начин пак ще започнат да се размножават в килимите, но за да се появи първата малка популация, трябва да изминат поне около 2 седмици.

Прането със студена вода също помага в известна степен, но неговата ефективност е значително по-малка. Все пак не бива да се забравя, че тези малки създания имат непоносимост към високи температури и именно по тази причина това е по-ефикасния вариант.

Как точно ни вредят акарите

Акарите вредят на нашето здраве, и то много сериозно, но не по начина, по който си представяме. Те всъщност ни пречат със своите изпражнения, към които повечето хора реагират доста остро и с голяма нетърпимост.

Обикновено тези изпражнения попадат в дробовете ни като много дребни частици прах, което в последствие предизвиква в някои хора доста остри реакции.

Алтернатива на прането

Макар и да не е съвсем същото, прането си има и някои алтернативи. Не ни разбирайте погрешно – това, за което ще говорим няма да направи килима в по-чист, а просто ще ви помогне да намалите наличието на акари в него.

Едното решение е възможно само когато навън има сняг. Можете да извадите настилката на двора или на терасата и там да я засипете със сняг.

Ледено студената снежна покривка ще убие акарите след няколко минути. Това ще създаде и усещане за чистота, защото заедно с акарите ще загинат и много бактерии, които причиняват лоши миризми.

Другият вариант е да наръсите сода за печене. Тя също ще унищожи много от микробите в килима. Освен това тя ще уби и голяма част от акарите, което е и основната цел.

Подобно на снега, содата за печен също ще намали в много голяма степен неприятните миризми. В този случай има все пак и един недостатък и той е, че трябва да се почисти с прахосмукачка след това.

Помислете дали не можете да живеете без килими

Ако имате сериозни проблеми с алергии или ако страдате от астматично заболяване, трябва да подложите хигиената на подовите настилки на изключително строг контрол.

Трябва да забравите за праха и е наложително да поддържате безупречна хигиена. По тази причина поддържането на такава настилка може да се окаже прекалено трудно и непосилно като задача.

За това не е лошо да помислите и за живот без килими. Може да ви се струва малко крайно, но това ще ви позволи да подобрите здравословното си състояние и ще избегнете алергии.

Настилки като теракота, паркет или ламинат се поддържат значително по-лесно и по тази причина са доста добра алтернатива при хора с алергии, астматични прояви и други подобни проблеми.