10 животоспасяващи съвета за столчетата за кола

Как да обезопасим детското столче за кола

Обърнато напред или обърнато назад? Поставено по средата? Сложено в десния ъгъл? Всички тези въпроси са често задавани от родителите, когато става въпрос за безопасността на детето по време на път.

Въпреки че не можем да предотвратим катастрофите, можем да се опитаме да сведем до минимум нараняванията при децата. Ние събрахме за Вас няколко полезни съвета, които могат да Ви помогнат да осигурите оптимална защита за детето, което е в автомобила:

  1. Столчето за кола трябва да бъде обърнато назад, докато детето достигне максималната височина и/или тегло, обозначено за съответния модел столче, обикновено до около 2 годишна възраст.
  2. Когато използвате столче за кола, което може да бъде обърнато само назад, уверете се, че основата на столчето е монтираната под правилния ъгъл. Бебето трябва да се вози полу наклонено, така че дихателните му пътища винаги да са отворени. Повечето столчета за кола са снабдени с индикатори, които посочват правилния ъгъл на поставяне.
  3. Всяко дете, което е надраснало теглото или височината на своето столче за кола, стоящо назад, трябва да използва обърнато напред столче за кола, докато достигне 4-годишна възраст. Детето е надраснало своя стол за кола, когато върха на неговите уши е достигнал върха на седалката.
  4. Винаги избирайте столчета с колани, които са 5-точкови и ги позиционирайте правилно на детето според инструкциите на производителя. За обърнати назад седалки предпазните колани трябва да са под раменете на детето. За обърнати напред седалки те трябва да бъдат върху или над рамото. Предпазните колани не трябва да бъдат усукани.
  5. Монтирането трябва да е много прецизно. Вие не би трябвало да можете да поместите седалката с повече от сантиметър-два.
  6. Предпазните колани не трябва да бъдат прани. Прането им дори в обикновена вода може да наруши огнеопорния материал, а използването на почистващи препарати може да наруши целостта на нишките.
  7. Децата не трябва да носят зимни якета в столчетата за кола. Те могат да попречат плътното прилягане на предпазните колани към детето.
  8. Най-безопасното място за деца в колата е централното място на задната седалка. Деца, по-малки от 13 години, които се возят отпред са изложени на голям риск от нараняване при инцидент – не само от други коли, но и от всеки airbag, който е поставен, за да предпази возещия.
  9. Не забравяйте да регистрирате столчето за кола в сайта на производителя. В случай на оттегляне на продукта от пазара, производителят ще се свърже с Вас, за да ви уведоми и да Ви обясни какво трябва да предприемете.
  10. Столчетата за кола трябва да бъдат сменени, ако са участвали в инцидент, дори и да нямат видими повреди.