5 неща, които ни помагат да спим добре

5 неща, които ни помагат да спим добре

Добрият нощен сън е много важен за цялостното здравословно състояние. Той има възстановителен ефект, ето защо ако спим зле трябва да разберем причината за това и да работим върху нея.

Това може да се окаже много по-лесно за постигане, отколкото предполагаме, особено ако не сме подложени на изключителен стрес в ежедневието и причината за безсънието е по-скоро неясна.

Няколко лесни стъпки към по-добър сън

Ако живеете нормален живот и нивата на стрес са сравнително нормални (кой ли има щастието да живее без какъвто и да било стрес?!), тогава вероятно причините, които развалят нощната ви почивка са съвсем тривиални и лесни за коригиране. Следващите 5 стъпки ще ви помогнат наистина много, стига да ги превърнете в свой редовен навик.

1. Чисто спално бельо

Ако не сте забелязали това, опитайте и ще се уверите сами. След като смените спалното бельо, вие ще спите много по-добре поне един или два дни. Ако го сменяте всяка седмица поне по веднъж, ще си осигурите поне два дни, в които да имате по-дълбок и възстановителен сън. За по-голям ефект използвайте омекотител и ароматизатор за пране.

2. Почиствайте стаята добре

Освен спалното бельо, другото помощно средство, което ще ви помогне да спите по-пълноценно е добре почистената и проветрена стая. Почистете пода, нека няма прах и боклуци. Подредете старателно. За още по-приятно усещане поставете десетина сапуна в гардероба си, така че всеки път, в който отворите да излиза приятен аромат на чисто.

3. Разходка вечерта

Една дълга и хубава разходка вечерта е много по-приятно преживяване, отколкото мързелуването пред телевизора. Опитайте да вървите поне 30 минути вечер и ще видите, че постепенно ще увеличите времето и ще забравите за телевизията. Това ще има и други ползи за здравето, като например по-ниска кръвна захар и възможност да се избавите от излишните килограми.

4. Ранна вечеря

Големи ползи за здравето може да има навикът да вечеряте рано. Сънят ще бъде по-добър и това е само една малка част от всичко, от което ще можете да се възползвате и облагодетелствате. Имайте предвид, че ако легнете с пълен стомах или няма да можете да заспите, или храната ще застои в стомаха и няма да може да се смели до сутринта.

5. Къпете се сутрин

Ако се научите да се къпете сутрин, а не вечер ще можете да се радвате не само на по-енергичен и ползотворен ден, но и на по-добър сън. Имайте предвид, че вземането на душ доста ободрява и разсънва, ето защо е препоръчително да не го правите преди лягане. Ако пък толкова много искате да се изкъпете вечерта, просто си вземете душ след работа, а не преди лягане.