7 съвета за по-здравословна домашна среда за децата

приятна домашна среда за децата

Когато човек обзавежда и организира своя дом, той най-често набляга на това всичко да изглежда добре и да е здраво направено.

Това е съвсем естествено, но ако в жилището живеят деца, тогава е редно приоритетите да се пренаредят и да се обърне по-сериозно внимание на безопасността.

Как да направим средата по-безопасна и здравословна

Домашната среда трябва да се организира така, че не само да бъде функционална, но и наистина да носи сигурност и безопасност за подрастващите.

Не е лесно, а да не казваме, че е и невъзможно, да се погрижим за абсолютно всичко.

И все пак има няколко важни момента, за които, ако се погрижим, можем да постигнем изключително добри резултати и да намалим риска от домашни инциденти в пъти. Ето кои са основните неща, за които да помислим.

1. Обезопасете прозорците

На първо място, трябва да кажем няколко думи за прозорците. Те особено много привличат малчуганите с това, че често се оказват място, предлагащо примамливи гледки на големи разстояния.

Ето защо най-добре по прозорците да има поставени мрежи, които да не позволяват на малките да се надвесват навън;

2. Внимавайте със стъклените мебели

Огледала, витринки и стъклени маси са честа причина за инциденти у дома, особено ако са намесени и хлапета. Малките не са особено съобразителни, така че е препоръчително всички подобни стъклени повърхности да бъдат избягвани;

3. Обезопасете контактите

Постарайте се всички контакти у дома да са максимално обезопасени. Децата са любопитни, така че е най-добре да не се доверяваме на случайността и да ги направим недостъпни за малчуганите.

Поставете върху контактите, които не се използват, капачета, които да пречат на хлапетата да влизат в досег с електропреносната мрежа;

4. Чистете редовно

Хлапетата обичат да си играят на пода, а след това поставят пръсти в устата. Сами можете да си представите колко много проблеми може да предизвика всичко това ако у дома не е напълно чисто.

Освен да се събуваме до вратата и да слагаме обувките си в шкаф, ние трябва да чистим много добре, полагайки максимално старание;

5. Дръжте дребните предмети прибрани

Всички дребни предмети, които могат да бъдат глътнати от малките деца, трябва да се държат прибрани на безопасни места по шкафовете.

Това ще направи вашия дом по-малко рисков за отглеждането на деца. Малките често са склонни да дъвчат дребни играчки, но също така и всякакви други предмети от ежедневието;

6. Заключете шкафовете с препарати

Ако имате в своя дом малки деца, ваша отговорност е задължително да обезопасите всички препарати, независимо дали това са почистващи продукти, прах за пране, лекарства или нещо друго.

Важното е всичко опасно да бъде поставено някъде под ключ и малчуганите да нямат достъп до подобни продукти, които биха могли да застрашат здравето им;

7. Осигурете приток на светлина у дома

Бъдете сигурни, че във вашия дом влиза достатъчно слънчева светлина. Това ще ви помогне да отгледате здрави и щастливи деца, защото слънцето не само прави всичко да изглежда по-прекрасно, но също така убива спорите на плесените и гъбите.

Това ще намали риска от алергии и астматични заболявания;

Едно добро начало

Освен всичко, което изброихме до сега, има още много неща, за които трябва да се погрижим. Това обаче става постепенно и в действителност човек няма как да направи всичко накуп.

Истината е, че там, където живеят хлапета, винаги трябва да се отделя специално внимание и да се положат наистина сериозни усилия.

Ако обаче се погрижите за тези седем неща, които изредихме току що, тогава можете да бъдете далеч по-спокойни, защото те са едно наистина добро начало в процеса по постигането на по-голяма сигурност и безопасност у дома.