Апартамент в сграда без асансьор – 5 причини да инвестираме

Апартамент в сграда без асансьор

Много често в търсене на недвижими имоти в един момент се случва чудо и попадаме на идеалното предложение. Апартаментът е с невероятна локация (например близо е до булевард Витоша в София или до Морската градина във Варна.

Има чудесно изложение (например юг или изток), тухлен е, в масивна и здрава сграда, добре поддържани общи части и в добро състояние. Има си всичко, но едно нещо се оказва, че липсва – сградата е без асансьор.

5 причини да инвестираме

Действително, когато сградата е без асансьор, това оказва известно влияние върху продажната цена и точно от това можете да се възползвате. Покупката на апартамент с доста атрактивна локация може изведнъж да се окаже по джоба ви, което не би било така ако жилището си имаше наистина всичко.

Да купувате или да продължите търсенето – това е труден въпрос. Може би когато вървите в най-хубавите и добре поддържани централни части на големите български градове и се възхищавате на хората, които живеят точно там, не се замисляте за това, че в много от хубавите стари сгради наистина липсва асансьор.

Ето, обаче, няколко причини, които идват за да ви напомнят защо да инвестирате и че подобна покупка не е нещо страшно.

1. Ще ви накара да тренирате принудително всеки ден

Покупката на апартамент без асансьор е нещо, което ще ви накара да тренирате принудително всеки ден. Оправданието, че днес не сте в настроение за тренировка не важи, защото така или иначе трябва да излезете за работа и на пазар.

Това от една страна може и да ви изглежда малко досадно, но възрастните хора, които живеят по стръмните и скалисти гръцки острови и които ежедневно изкачват и слизат по стръмни стълби и баири са сред най-здравите и дълголетни в Европа.

2. Ще намерите решение на всички проблеми

Ако липсата на асансьор в момента ви изглежда толкова сериозен проблем, това няма да ви се струва така когато вече сте собственици на такъв апартамент. Обикновено, решение на всички проблеми се намира на момента, дори и ако това е свързано с носене на багаж, детски колички и така нататък.

3. Мислете на момента

Покупката на недвижим имот може и наистина да е нещо сериозно, но не бива да я приемате като нещо, от което няма връщане назад.

Ако днес купите апартамент, след една година той ще е малко по-скъп, тоест парите ви ще са се увеличили. Така, ако след няколко години решите да го продадете, вие ще получите за имота си много повече, отколкото сте платили за него.

4. Инвестицията си е инвестиция

С или без асансьор, инвестицията си е инвестиция. В централните части на френската столица Париж повечето 8 етажни сгради са без клетка за асансьор.

В същото време, апартаментите там са сред най-скъпите в Европа и в света. Макар че Варна, София и Пловдив да са далеч от популярността на Париж, все пак локацията е от много голямо значение.

Определено, инвестицията в централните части на София и Варна в апартамент без асансьор е по-добра от тази в апартамент с асансьор в крайните квартали на гореспоменатите градове.

5. Винаги може да се дава под наем

Ако един апартамент е с добро местонахождение, той винаги може да се дава под наем, без значение дали има асансьор или не.

Разбира се, апартаментът може и да не е най-атрактивната покупка за семейство с деца в бебешки колички, които обичат редовно да пазаруват, но може да привлече хора с повече средства, които искат да са близо до забавленията, ресторантите и магазините.

Може би тук е и момента, в който да споменем, че последните са по-склонни да похарчат средства за висок наем, отколкото семействата, които държат всичко да е практично и добре предвидено.