С кой цвят рисува детето?

С кой цвят рисува детето

Детето изразява своя вътрешен свят чрез рисуването. То често пъти рисува, това което го тревожи или това което му липсва, това което иска, това което харесва , това за което мечтае, това което го вълнува, това от което се страхува и т.н.

Можем да научим много за детето, за неговия вътрешен свят, как се чувства и преживява ли нещо. от това, което е нарисувало и какви цветове е използвало.

Често пъти дете, чиито родители са разведени се рисува само с майка си, отрича да има баща, или пък изобразява дядо си, ако той полага грижи и е по-близо до него. Също така може да се забележи, че ако детето се чувства отхвърлено и по-малко обичано заради малкото си братче или сестриче, то може въобще да не го нарисува или да го нарисува като някакво чудовище, което го заплашва и т.н.

Също така е важен и цветът, който използва детето при изобразяване на образите и предметите. Вглеждайте се в рисунките на детето, питайте го, какво е нарисувало, обръщайте внимание на детайлите, не пренебрегвайте неговия начин да изрази тревогите и радостите си.

Детето, което често използва черен цвят – детето, което използва предимно черно, за да нарисува желания предмет се страхува от нещо, чувства се заплашено и несигурно. Изпитва неувереност и заплаха. Може би преживява някакъв стрес, обърнете внимание на детето, поговорете с него, за да разберете, какво наистина го тревожи.

Вие може да му помогнете с откровен и въздействащ разговор. Колкото и безсмислено да ви се струва положението на детето и неговата безпочвена боязън, за него това си е проблем, така че вие сте човекът, който да го предразположи и да му помогне да преодолее страха си.

Детето, което често използва сив цвят – детето, което използва сивия цвят се чувства изолирано, пренебрегвано от другите. Може би те са го изолирали и са го отстранили от общите игри и занимания. Сивият цвят в рисунката може и да показва, че детето е уморено и се нуждае от почивка. Обикновено детето, което използва често сивия цвят е затворено в себе си, тихо и не толкова общително, само играе и си намира занимание.

Детето, което често използва кафявия цвят – детето, което използва често кафявото за изобразяване на предмети, които са пъстри и цветни може би се опитва да преодолее семейни спорове и скандали. Чувства се несигурно, а когато рисува, то изгражда свой собствен свят, където да се защити.

Детето, което често използва червения цвят – детето, което използва червения цвят е жизнено, енергично, палаво, често пъти непослушно и непокорно. Понякога проявяват егоизъм, като искат всичко за себе си. Кипят от сили, не се уморяват и искат постоянно да са в движение, да играят и да бърборят.

Детето, което често използва лилавия цвят – детето, което предпочита лилавия цвят е с крехка и нежна душа, нуждае се от подкрепа, похвала. То е доста ранимо и чувствително, затова е необходимо да се отнасяме с внимание към детето, да не го засегнем и обидим с думите си.

Детето, което често използва синия цвят – детето, което посяга към синия цвят и го предпочита в рисунките си, обикновено е спокойно, уравновесено, доволно, чувства свобода на душата. Това дете може да сподели играчката си, дори без да получи в замяна чуждата. Когато си почива си почива, когато трябва да си играе си играе, чувства се добре, независимо какво прави.

Детето, което често използва жълтия цвят – детето, което използва жълтия цвят има богато въображение, проявяват фантазия. Търси интересни и разнообразни занимания, не скучае. Често пъти обаче, когато е виновно за нещо, не си признава, предпочита да се измъкне и да се спаси от наказанието.

Детето, което често използва зеления цвят – дете, което рисува със зеления цвят се чувства изоставено, отхвърлено, преживява нещо, което го тормози. Нуждае се от подкрепа, увереност, че е обичано и желано. Трябва да му се даде нужната подкрепа и сигурност, че всичко е наред и то е значимо.

Често пъти в обществото сред известните хора се открива, че те са използвали  червено-жълти цветове, а сред умните жълто-червени цветове.