Как да предпазим детето си

Как да предпазим детето си

Истина е, че във всекидневието нашите деца са поставени пред много опасности и рискове. Всеки родител се страхува за детето си и иска за него само най-доброто. Затова има някои правила, които децата трябва да знаят и да помнят винаги. Родителите могат да помогнат на децата си, като предварително ги запознаят с опасностите, които се крият навън и обясняват на децата си как да се пазят, когато са сами. Това са неща, които трябва да знае всяко дете.

 1. Разхождайте се с детето в квартала в който живеете, около училището където учи и местата където играе, добре е да познава района.
 2. Задължително детето трябва да знае наизуст домашния телефон, номерата на мобилните телефони на родителите си.
 3. Детето трябва да знае телефона на полицията. Не плашете детето си с полицаите, то трябва да знае, че при нужда може да разчита на тях.
 4. Когато детето е само в къщи, трябва винаги да заключва входната врата. Предупредете го да не отваря вратата на непознати по никакъв повод.
 5. Ако е само вкъщи и на домашния телефон се обадят непознати, да не казва, че е само, а бързо да затвори слушалката.
 6. Приучете детето, винаги, когато иска да излезе навън, или да отиде някъде да иска разрешение от вас. То трябва да знае, че трябва винаги да казва къде отива и с кой.
 7. Обяснете на детето, че не бива в никакъв случай да приема лакомства, играчки, подаръци или други неща от непознати.
 8. Ако случайно закъснее вечер, детето трябва да знае, че е добре да се движи по осветени и оживени улици, да избягва задни дворове, неосветени паркове и безлюдни места.
 9. Ако случайно докато е навън детето забележи, че някой го преследва, веднага да премине на другия тротоар, да бърза към места, където има хора, да влезе в магазин, да потърси помощ от други хора или полицаи.
 10. Детето трябва да знае, че при нужда няма нищо срамно и лошо в това да вика силно: „Помощ“!
 11. Детето трябва да знае, че не всички хора са добронамерени, затова ако някой го покани да го повози с колата или друго превозно средство непременно да откаже и бързо да се отдалечи.
 12. Детето не бива да приема покани от непознати за гости, сладкарница, кино.
 13. Детето не бива да се съгласява да играе с непознати на гоненица в парка или да търси домашния им любимец който е „изгубен“.
 14. Ако вашето дете забележи, че друго дете е в беда, добре е веднага да потърси помощ от възрастен човек.
 15. Когато детето играе навън е добре да бъде в група от поне три, четири деца, така е по-безопасно. Но да играят на оживени места, където минават хора.
 16. Научете детето да не се хвали в училище, навън и пред непознати, че в къщи има пари или други ценни вещи.
 17. Помогнете на детето си да различава служителите на реда и да им се доверява, да знае, че ако е в опасност може да разчита на тях.
 18. Добре е вие, като родители да познавате приятелите на вашето дете.
 19. Винаги намирайте време да разговаряте с вашето дете. Изслушвайте го, разберете неговите проблеми и знайте неговите контакти.
 20. Ако се налага да оставяте детето само в къщи, потърсете помощта на близки и приятели, които да го наглеждат.

Детето трябва добре да знае освен телефонните номера на родителите си, името на града, в който живее и точния адрес.