Косата при бременната жена!

Косата при бременните жени

Поради настъпващите хормонални промени в организма на жената по време на бременност, нейната коса също е подложена на някои изменения. Тези изменения обаче в никакъв случай не са изцяло отрицателни, а точно обратно, дори косата става по-жизнена и здрава от всякога.

Жените, които са имали по-крехки и късащи се краища на косите сега могат да се насладят на изключителни промени в тази насока, косата заздравява, косъмът е по-твърд, косата цъфти по-рядко. При много жени след забременяване косата започва да расте по-бързо, за по-кратко време достига неочаквана дължина, а косъмът става по-еластичен.

Също така, понякога се наблюдава спиране на косопада, ако е имало такъв преди забременяване –  просто косата сякаш изведнъж спира да капе, трябва да се има предвид обаче, че при някои жени е точно обратното и косата започва да капе повече от преди, не се стряскайте излишно веднага, това също се дължи на промените, настъпващи с бременността.

Твърде често се случва и така, че ако жената е имала някакви проблеми с косата и кожата на главата те да преминат по време на бременността – пърхот, себорея, петна, лющене на кожата и др. Забелязва се и друго положително нещо, косите на жени, които са се омазнявали твърде бързо и се е налагало да ги мият всеки ден, сега издържат повече време без да се омазнят и замърсят.

По принцип не пречи да се боядисвате, докато сте бременна, но е добре боята за коса да бъде без амонячна, особено в първите месеци. Ако желаете да накъдрите косата си, да и направите кичури или нещо друго, което налага използването на повече химикали не е лошо да се консултирате с гинеколога си.

Често пъти косата започва да капе по-обилно след раждането, но това също не бива да ви притеснява твърде много, нормално е, след време, косата ще възвърне обема си.