Почистване и дезинфекция – каква е разликата

Почистване и дезинфекция - каква е разликата

Преди да започнем да говорим в по-голяма дълбочина, важно е да кажем, че почистването и дезинфекцията са две изключително различни неща, между които няма много общо, макар че в дадени моменти те могат и до известна степен да се припокриват.

У дома трябва да се прилагат и двете техники за хигиенизиране, като съответно почистването трябва да се прави редовно, а дезинфекцията периодично или когато има извънреден случай, изискващ това.

Каква е разликата между почистване и дезинфекция

И двете дейности са важна част от нашия живот и трябва да се прилагат редовно. По този начин ние и нашите семейства ще живеем в една по-здравословна и качествена среда.

Почистването

Почистването физически премахва микробите от повърхностите около вас. За това може да се използва сапун или може би някакъв друг препарат. Почти винаги се използва и вода.

То се използва за да се измият по-голямата част от повърхностните замърсявания и мръсотията. То може по един или друг начин да се приложи върху всички повърхности и има рутинен характер.

Дезинфекцията

Дезинфекцирането убива повечето микроби върху предметите и се счита за форма на почистване, но доста по-ефикасно. То има още един ефект – спира временно разпространението и размножаването на микробите.

Трябва да се прилага много често когато говорим за бебешки или за детски играчки. То може да намали риска от заболявания и да бъде изключително полезно когато са налични вирусни епидемии, към които децата са най-уязвими.

Хубаво е да се прилага често в части от нашите домове, в които има по-голям риск от замърсяване, каквито са дръжките на вратите, дистанционното на телевизора или в различни части на тоалетната и банята.

Не бива да се забравя, че двете процедури могат да се приложат една след друга. Ако ще правите това, хубаво е да спазите правилния ред. Така например, почистването винаги трябва да е преди дезинфекция.

Започнете със старателно почистване на цялото жилище, като не забравяте да обърнете специално внимание на играчки за бебето или детето. Това може да стане със съвсем обикновен препарат и чиста вода.

За да унищожите всички микроби, след това можете да преминете и към дезинфекция. Тази процедура е по-бавна и изисква повече внимание към детайла. За целта можете да използвате спирт и памук, парцал с алкохол или пък специализиран препарат.

Дезинфекцията се прилага когато има проблем с паразити като плъхове или хлебарки, които повишават риска от заболявания. Тук отново може да се работи със спирт, като по-високият процент означава по-добри резултати.