90 дневна диета – ефективна и лечебна

90 дневна диета

Познатата ни 90 дневна диета е хранителен режим, който придоби огромна популярност, не само с това, че е ефикасен начин за намаляване на наднормено тегло, но и с ползите, които носи на целия организъм, а с това и на здравословното състояние на тези, които са я опитали.

90 дневна диета – какво знаем и какво не

Той е продължение на принципите на разделното хранене, като при него идеята за отделно консумиране на храни от различни хранителни групи е застъпена не само в рамките на едно хранене, но за период от цял един ден.

Накратко, 90 дневната диета е хранителен цикъл, при който в рамките на 4 последователни дни се приемат 4 различни хранителни групи, като важно условие е тези групи да не се смесват по никакъв начин и да се спазва стриктно последователността, в която диетата ще протече.

Първият ден от този хранителен цикъл е посветен на протеините, които са основно храни от животински произход, като: месо, риба, яйца и млечни продукти. Тези белтъчни храни могат да се смесват с определени зеленчуци, под формата на салати, като консумацията на вид пълнозърнест хляб е позволена през всеки един от дните на режима, с изключение на плодовия ден.

Вторият ден от режима е денят на бобовите храни и варива, като през този ден не се допуска консумацията на животински храни, а зеленчуците са позволени, като те могат да бъдат под формата на салати към основното ястие.

Третия ден е денят на въглехидратите, през който е позволена консумацията на тестени изделия, без съдържание на яйца, мляко и масло. Зеленчуковите салати отново са основно допълнение на избраното меню.

И последният ден е денят на плодовете, в който се консумират само те, като при всяко хранене се приема само един вид плод.

Освен, като хранителни групи, диетата е съобразена и с циклите на работа на метаболизма и за целта е важно да се спазва строго определен режим на приемане на храната.

Сутрин от 4 до 12 часа на обяд организмът е в режим на изчистване и не е удачно през този период да го товарим с храна. Именно с тази цел закуските в 90 дневната диета винаги се състоят само от един вид плод, който не само дава енергията за деня, но и ускорява чистенето, подпомагайки отделителната система.

От 12 до 20 часа организмът работи в режим на хранене, през което време можем да му подаваме позволената, според конкретния ден храна, като в зависимост от нейния вид, спазваме и определен интервал между всяко хранене.

От 20 до 4 часа е времето на храносмилателния цикъл, като за целта не се допуска прием на храна, която да затруднява излишно храносмилателната система.

Така изграден този хранителен режим води не само до намаляване на тегло, но най-вече до подобряване работата на стомаха и всички останали органи и системи в организма, като освен специфичен прием на храна диетата включва и ден на детоксикация, който по схема е всеки 29-ти ден, в който се приема само чиста трапезна вода.

Това, което е най-характерно за 90 дневната диета е подобряване на общото здравословно състояние, като много често, след нейното спазване се забелязва пълно излекуване на различни хронични и автоимунни заболявания, което доказва за пореден път, че неправилното хранене разболява, а правилният хранителен режим може да лекува.

Подхода при храненето с 90 дневна диета е не просто ефективен начин да се намали излишното тегло и да се отслабне, а един лечебен начин на хранене, след който сте не само стройни, но и в отлично здраве.