Акай Бери: осем ползи за здравето

Акай Бери

Има много плодове, които биха били чудесно допълнение към вашата диета. Акай Бери е един от най-здравословните плодове, които ще намерите.

Акай Бери често се среща в тропическите гори на Амазонка. Този богат на антиоксиданти плод векове наред е използван за изцеление, имунна стимулация и повишаване на енергията. Смята се, че Акай Бери може да предотврати заболявания, свързани с окислително увреждане.

Ето някои от ползите от този невероятен плод, който в древността е  спасил индианско племе, а днес е суперхрана, която е в списъка с 10-те най-полезни храни в света.

Ето и ползите от Акай Бери

  1. Сърдечно здраве

Подобно на червеното вино, изследванията показват, че Акай Бери съдържа изключително високо съдържание на антоцианини, форма на растителен антиоксидант, чрез който може да се понижи нивото на холестерол в кръвта. Също така тези плодове са богати на растителни стероли, които предоставят сърдечно-защитни ползи за нашите клетки. Това предотвратява образуването на кръвни съсиреци, подобрява кръвообращението и релаксира кръвоносните съдове.

  1. Помощ в отслабването

Известен от диетолозите като супер-храна, Акай Бери може да ни помогне не само да отслабнем, но и да поддържаме здравословно тегло.

  1. Поддържа здравето на кожата

В момента много от съвременните козметични продукти носят масло от този плод, отново поради високото съдържание на антиоксиданти. Маслото от Акай е чудесна естествена алтернатива на химически базираните продукти за грижа за кожата, които вредят на кожата в дългосрочен план. В действителност бразилците са били с векове хранени с този плод за лечение на кожни заболявания.

  1. Може да помогне в борбата с рака

Акай Бери има високо съдържание на витамин C и елагова киселина, повишава имунната система, а е доказано, че тази комбинация потиска растежа на рака.

  1. Ефект против стареене

Плода има изключително високо съдържание на растителни фитохимикали, които допринасят за забавянето на процеса на стареене.

  1. Енергия

Поради цялостната му полза за здравето може да доведе до повишаване на нивото на енергия и издръжливост.

  1. Подобрява психичната функция

Изследвания показват, че Акай Бери може да попречи на психичния дисбаланс на жените в менопауза.

  1. По-хубав секс

Този прочут плод е свързан с цялостното увеличаване на цирулацията на кръвта в човешкото тяло, явление, което може да допренесе тласък в секса, особено при мъжете.