Диетата при подагра

Диета при подагра

В много отношения диетата при подагра не се различава особено от здравословното хранене, което се препоръчва за всеки човек. Освен поддържането на нормално тегло и намаляването на риска от някои хронични болести, тази диета също така поддържа добро цялостното здравословно състояние.

Какви са целите на диетата

Диетата цели основно да контролира производството на пикочна киселина в организма, която причинява заболяването. Това става с ограничаването на храни богати на пурини. Ако сте с наднормено тегло, ще трябва да отслабнете, но не го правете рязко, тъй като тогава ефектът ще е обратен. Пиенето на много течности е част от диетата, защото така тялото се изчиства от излишното количество пикочна киселина. Ако вече изпълнявате някаква определена диета, прекратете я, ако тя включва много протеини, защото ще си противодейства с диетата за подагра.

Ограничете консумацията на месо и риба. Животинските протеини имат високо съдържание на пурини – херинга, аншоа, скумрия, червено месо, тлъста риба и друг морски храни (риба тон, скариди, омари и т.н.). Това са храни все свързани с увеличен риск от подагра. Понеже всяко месо и риба съдържа пурини, това не означава да станете вегетарианец. Просто намалете дневните порции на по 100-150гр.

Приемайте повече растителни протеини. За да си набавите протеините, които ще ви липсват след намаляване на консумацията на месо, най-добрият избор са бобените растения. Те, освен всичко друго, ще ви помогнат да намалите наситените мазнини, които водят до затлъстяване и подагра.

Ограничете или спрете напълно алкохола. Той обърква процеса на разграждане на пикочна киселина в организма. Ако все пак продължите да пиете, нека да не е повече от 1 чашка на ден.