Естествени средства срещу симптомите на климактериум

Симптомите на климактериум

Естествените продукти са отлично средство за преодоляване на неприятното усещане от признаците на менопауза. Климактерум е период, който бележи края на репродуктивността на жената. Това е времето, през което яйчниците спират да изпълняват своята главна функция.

Менопаузата е естествен период от живота, който започва при навършване на 40 годишна възраст. Изразява се в спиране на месечния цикъл, който обикновено започва в пуберитета. Някои от симптомите на менопауза включват  сухота на влагалището, промени в настроението, горещи вълни и главоболие. При някои жени няма проява на никакви признаци за климакс, докато при други те продължават около десет години.

Индикацията за настъпване на менопауза се свързва с промяна в нивата на прогестерон и естроген. Друга причина може да бъде хирургично отстраняване на яйчниците, в резултат на което жената навлиза в период на климактериум. И в двата случая симптомите предизвикват както психически, така и физически промени. Ето защо все повече жени се интересуват от естествените средства за облекчаване на признаците на менопауза.

Физическо натоварване при климактериум

Физическите упражнения и йога е един много ефикасен източник за отлагане на менопаузата. Необходимо е да се избягва тютюнопушенето и употребата на алкохол. С промяна на хранителната диета и повече физическо натоварване, признаците на менопауза ще бъдат сведени до минимум. Съществуват и други начини за облекчаване на състоянието, като лекарства, акупунктура и релаксиращи терапии.

Жените, които изпитват сухота на влагалището, могат да увеличат приема на витамин Е, който се съдържа в изобилие в краставиците, скумрията, агнешкото месо, аспержите, сусамово масло, бадеми и др. Биофлавоноиди е естествен заместник на естрогена. Това средство ще помогне за намаляване на горещите вълни и промени в настроението. Може да се набави от цитрусовите плодове и витамин В-съединения.

Многобройни проучвания и изследвания доказват, че билките са полезни в премахване на симптомите на менопауза. Цимицифуга, ехинацея, бахар и др. са билки, които играят важна роля в облекчаване на състоянието. Добре е жените да следват естествените средства за по-лесно преминаване през периода на климактериум, тъй като те имат доказан ефект и нямат странични действия.