Хубавите килими са ловци на алергени

Килима поглъща алергени

Все повече хора страдат от различни алергии и търсят какви ли не начини да си помогнат. Преди време се считаше, че в дома на алергичен човек трябва да няма нищо, което да събира прах. Така хората прибираха своите персийски килими и тежки завеси. Учените обаче поднесоха поредната изненада за страдащите от алергии – те доказаха, че където има килими, има по-малко алергени във въздуха.

Алергиите са много видове, но голяма част от тях се предизвикват от вдишване на алергени. За да стане това, те трябва да са във въздуха. Във всеки дом има прах, акари, често и домашни любимци. Всички килими имат способността да поглъщат праха, космите и останалите алергени. Външно килимът изглежда съвсем чист, но всъщност той вече е събрал повечето от летящите във въздуха алергени.

Премахване на алергените от килима

Честото почистване на всички килими в жилището с мощна прахосмукачка, почиства и премахва алергените от тях. В случай че жилището се обитава от алергичен човек, това почистване може да стане още по-ефикасно, като се използват прахосмукачки с воден филтър и пара.

Така застланите килими не само не пречат на здравето на алергичните хора, но им помагат да се чувстват по-добре. Всеки човек обича домът му да е уютен, а не да изглежда стерилен. Липсата на килими на пода кара страдащите от алергии да се чувстват болни и нерядко да чувстват вина, че останалите се лишават от доста неща заради тях. Сега вече могат да си отдъхнат спокойно и да изберат красиви килими за дома си.