Как да унищожим акарите?

как да унищожим акарите

Акари – те са невидими с просто око създания, които са далечни сродници на кърлежите. Те обитават нашите домове, като най-често се срещат в текстилните тъкани на завеси, килими, спално бельо или пък дрехи.

Тези микроскопични гадинки се славят с лошата си репутация, която ги поставя на едно от челните места като водещ фактор в предизвикването и влошаването на астматични пристъпи и алергии.

Превантивни мерки

Ако си мислите, че предварителни мерки не могат да се вземат в борбата с тези малки вредни създания, тогава значи, че все още не знаете много за този проблем.

Според специалисти е добра идея да помислим за дом без перде и без килими, защото именно по тези места се получава най-голямо струпване на вредители.

Причината е, че именно пердето и килимите не се поставя много често в пералнята, което позволява да се поддържа една стабилна популация.

 Акари – как да ги унищожим?

Да! Същите тези акари може и да се размножават и разпространяват сравнително бързо, но не бива и да се отрича това, че са сравнително лесни за премахване.

Има няколко неща, които можете да направите за да имате дом, свободен от тези дребни и изключително неприятни създания. Ето как да се избавите от тях бързо и лесно:

Пране с гореща вода

Горещата вода може да се окаже едно от най-добрите решения за справяне с този проблем. Високата температура е най-големия враг на тези малки вредители.

Ето защо ако пуснете в пералнята спалното бельо на по-висок градус, вие гарантирано няма да намерите акари след това.

Това е и една от причините поради които горещата вода е най-добрата опция за прочистване на текстилните тъкани.

Поставянето в лед на акари

Тези дребни създания реагират зле не само на горещина, но и на студ. По тази причина много интересен метод за овладяване на положението е поставяне на текстила в снега в двора или на терасата през зимата.

Изберете място, на което можете да разстелите това, което искате да прочистите. След това наръсете с лед и сняг и оставете тъканта около 20 – 30 минути.

След като това време изтече ще можете да приберете у дома си отново това, което сте изкарали, но този път без вредителите.

Слънцето

Акарите могат да бъдат унищожени ако дадена текстилна тъкан бъде извадена на слънчево и открито място. Тези малки вредители харесват мрачното и тъмнината, което ги прави доста нестабилни и неустойчиви когато навън е слънчево и особено ако е горещо.