Как да реагираме когато бебето сумти

Бебе сумти

Сумтене

Някои сигнали или признаци не означават нищо или в различните моменти означават различни неща, в зависимост от това какво става с бебето. Например повечето бебета от време на време сумтят. Сумтенето може да звучи като леко пискане или прочистване на гърлото. Нищо чудно бебето да слуша собствения си глас и това да му доставя удоволствие. Или да имитира вашия глас. Може също така да сумти от удоволствие.

В други случаи сумтенето е свързано със стомашни болки или мокра пелена. Според мен е добре да проверите какво е общото състояние на бебето ви, а не да се водите само по сумтенето. Вероятно изражението на лицето му ще ви подскаже. Може да сумти и насън, сякаш сънува нещо, или да сумти доволно, докато е будно и очаква да бъде нахранено.

Всеки път реагирайте в зависимост от обстоятелствата. Някъде към втория месец бебето ще започне да гука гърлено – това е първият истински признак, че се учи да използва езика като изразно средство.

Родителската реакция

Повечето родители са очаровани, когато тяхното бебе започне да показва признаци, че расте. След седмиците, в които само е яло и спало, то започва да издава звуци и прави жестове, често говорещи за неговия характер.

Помнете, че бебето се радва на всяка ваша реакция. Когато родителите се усмихват, говорят и го вземат на ръце, то се научава да прави повече такива знаци и си изработва други. Главното е да му обръщате внимание и показвате обичта си, вместо да се съсредоточавате в анализирането на всяко негово движение.

Анализирането на всеки сигнал не е от голямо значение. По-важното е, че сте там, очаквате с нетърпение и се вълнувате от всяко поведение на бебето си, и показвате това с изражението и тона си. Ако се тревожите, че не разбирате всяко изсумтяване или жест, тревогата ще накърни топлотата, нежността, обичта и вълнението ви. Ентусиазмът във всяка ваша реакция е по-ценен от педантичното „какво ли искаше да кажеш с това?“.