Как да реагираме, когато нашето бебе плаче.

Нашето бебе плаче непрекъснато

Когато рожбата ви плаче, можете да реагирате по много начини. Бебетата откликват различно на намесата на родителите. С течение на времето ще установите какво е отношението му към вашите реакции.

  1. Идете при него и го вдигнете на ръце. В тази ранна възраст няма защо да се страхувате, че ще го разглезите.
  2. Ако вече знаете, че е гладно, подайте му гърда или шише. Ако се е хранило съвсем скоро, пъхнете в устата му биберон, за да отложите още малко храненето.
  3. Някои бебета се успокояват и заспиват, ако някой ги полюлее на ръце. При други този ефект се постига с увиване в одеалце.
  4. Някои родители извеждат бебето на разходка с количката или го возят с автомобил.
  5. Ако смятате, че бебето усеща болка, опитайте да го подрусате на коленете си.
  6. Друг метод е да поставите бебето върху гумена грейка с топла, не гореща вода, увита с пелена или хавлиена кърпа.
  7. Пуснете музика или попейте на плачливото бебе.

Макар че изследванията не са установили причините за плачливостта или коликите, напоследък предположенията се насочват към разликите между традиционните общества в развиващите се страни, където бебето е допряно почти постоянно до тялото на майката и съответно плаче много рядко, и нашето индустриално общество, където бебето е изолирано от майката в креватчето си и доколкото е възможно, от звуци, тъй като в повечето случаи спи в отделна стая.

Следователно през първите три месеца родителите няма защо да се безпокоят, че ще разглезят бебето, а е добре да го носят в платнено кенгуру, да го люлеят в механична люлка или да му пускат музика не само когато е неспокойно, но и през по-голямата част от деня.

Най-добре е да не се изтощавате. Вашето бебе също може да се измори. Не забравяйте, че плачът най-вероятно ще отшуми след навършването на третия месец. И не се обвинявайте, ако вашето бебе плаче по някой от гореописаните начини. След малко повече вслушване и практика ще започнете да разбирате по-добре какво иска да ви каже.