Как се отслабва с лед и вода?

Отслабване с лед и вода

Една доста интересна и в същото време доста противоречива диета за отслабване е т.нар. „диета с ледена вода“. Много хора твърдят, че именно тя им е помогнала да отслабнат, но също толкова хора смятат, че диетата не върши кой знае колко. За да добием по-ясна представа за принципите зад нея, нека първо си изясним какво представляват диетите с вода.

Водните диети все повече набират популярност сред диетолозите и техните пациенти, търсещи нови и ефикасни начини да отслабнат. Все повече хора обръщат внимание на здравето си и не се впускат в рисковани диетични авантюри (или мъчения). Водните диети са доста разумни и обикновено основният елемент, включен в диетичния режим е приемът на вода. Но как работят те, и може ли да се постигне реално и здравословно отслабване?

Какво сочат изследванията

Изследванията сочат, че хората, които имат наднормено тегло много често са дехидратирани, което силно влияе върху скоростта на метаболизма им. Диетолозите препоръчват приемът на поне 1,2 л вода, за да се поддържа тялото достатъчно хидратирано. Оптималното ниво на хидратация е предпоставка за метаболизма да се ускори, да се задействат процесите на изгаряне на мазнините и съответно да отслабнете.

Освен на метаболизма, водата оказва силно влияние на много други биологични процеси, като например изхвърлянето на токсините и поддържането на оптимална функционалност на черния дроб. Тя също така пречиства и чревната система и по този начин, елиминирайки колкото се може повече вредни агенти от тялото. Тя позволява на процесите в тялото да текат оптимално.

Добре, щом водата има влияние върху метаболизма и отслабването, с какво повече може да допринесе ледената водна диета? Тук освен биологията, ще трябва да намесим малко и физиката. Когато изпием чаша ледено студен вода, тялото получава сигнал, че нещо не е наред. Водата е прясна и хубава, но твърде студена и бързо започва да понижава телесната температура.

В този момент процесите, генериращи топлина в нас започват да се ускоряват, в опита си да превъзмогнат разликата и да поддържат постоянната ни температура от 37C. Учените доказват, че изпиването на 1 чаша ледено студена вода кара тялото да изгори допълнителни 10 калории, да се стопли. Диетолозите, които са привърженици на тази диета препоръчват дневно да се изпиват 8-10 чаши студена вода, която освен, че ще ви ускори метаболизма, ще стимулира тялото да изгори малко калории в повече.

Какво е мнението на противниците на тази диета

Противниците на тази диета за отслабване изтъкват, че много хора в желанието си да отслабнат по-бързо са склонни да злоупотребяват и да се наливат с нездравословни количества вода, която освен простуда и болно гърло, може да предизвика хиперхидрация, а тя да доведе до анемия, главоболия и в най-лошия случай – кома.

Затова винаги бъдете разумни, без значение на коя диета сте се спрели – почти всяко нещо, с което се прекали, има лоши последици. А и отслабването никога не става бързо – за него се заредете с голяма доза постоянство, търпение и инат.