Какво може да предизвика безплодие при жените?

Безплодие при жените

Безплодието при жените може да се дължи на редица гинекологични проблеми или на увреждане на репродуктивните органи като яйчниците или маточните тръби. Специалистите по безплодие посочват кои са основните причинители на това състояние:

Синдром на поликистоза на яйчниците

Яйчниците са отговорни за производството на яйцеклетките. При поява на този синдром, който се характеризира с прекомерното производство на андроген, в резултат на което се получават малки кисти по ръба на яйчниците, което е най-честата причина за нередовна менструация и безплодие при жените.

Ендометриоза

Състояние, характеризиращо се с растеж на ендометриалните тъкани (лигавицата) извън матката. Така се получава запушване на маточните тръби, както и на останалите тазови кухини и се възпрепятства функционирането на репродуктивните органи.

Проблем с фалопиевите тръби

Повредата или запушването на фалопиевите тръби също може да причини инфертилитет при жените. Оплодената яйцеклетка няма как да достигне стената матката и се имплантира извън нея. Най-честите причинители на повреда на тези тръби са полово предавани болести като хламидия и гонорея, както някой тазови възпаления.

Проблеми с овулацията

Не може да се получи забременяване, ако съществува невъзможност за получаване на овулация. Целият процес се регулира от лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормони. Всяка нередност в секрецията на тези хормони може да попречи на отделянето на яйцеклетката от яйчниците, от което се получава невъзможност за зачеване.

Преждевременна яйчникова недостатъчност

Това състояние е известно още като ранна менопауза, като до него се стига заради преждевременното изчерпване на яйчниковите фоликули, които произвеждат яйцеклетките. Някой от причините за яйчниковата недостатъчност са заболявания на надбъбречната, хипофизната и щитовидната жлеза, както и лечението на рак и автоимунни заболявания.

Тазово възпалително заболяване

То се счита за една от най-важните причини за безплодие при младите жени по цял свят. Може да се получи от бактериални инфекции на репродуктивните органи, както и болести като гонорея и хламидия. Сред най-често засяганите органи са фалопиевите тръби, за които по-рано обяснихме как могат да доведат до инфертилитет.