Кърлежи по високите етажи – възможно ли е

кърлежи по високите етажи

Макар че да се случва сравнително рядко, появата на кърлежи по високите етажи на жилищните сгради не е невъзможно явление. Макар че тези създания типично обитават приземния слой и местата с дълбоки треви и храсти, те понякога пътува на доста големи разстояния, а основният транспорт за тях са птиците.

Гълъби, врабчета, гларуси и други характерни за нашия район птици често попадат в контакт с кърлежите, техните яйца и нимфи докато търсят храна или си почиват. Кърлежите се захващат за перата на птиците и търсят подходящо място, на което да се забият. В даден момент, обаче, птицата може да се изтръска и и кърлежа да падне.

Въпрос на лош късмет е това да се случи на вашата тераса, където вече паразитът се превръща във ваш проблем. И тъй като ние от NashDom.eu искаме да в бъдем максимално полезни, решишме да хвърлим малко светлина върху този проблем, за който се говори сравнително малко.

От къде могат да влязат вътре

Местата през които кърлежите могат да се вмъкнат във вас, това са терасите и первазите на прозорците, където лесно биха могли да паднат от перата на птиците. Имайте предвид, че те няма да искат да останат на открито и ще побързат да се пъхнат в дома ви за да се скрият там.

Тяхна жертва могат да станат домашни любимци, като например кучета и котки, а понякога кърлежите могат да се прикачат и към член на семейството ви. Вие най-вероятно ще решите, че паразитът ви се е лепнал някъде на улицата и няма да ви мине през ума, че всъщност може да се е случило у вас.

Периодично пръскайте

Няма да е лошо да придобиете навик периодично да пръскате против кърлежи в дома си. На пазара се предлагат различни видове инсектициди, някои от които са създадени за употреба в домашни условия.

Местата, на които трябва да третирате, това са ниските части на ъглите, праговете и первазите, както и под и зад тях. Поставяйте препаратите под килими, зад шкафове и на всякакви места, където е тъмно и влажно.

Най-рисковият сезон са месеците април и май, макар че кърлежи могат да се появят по всяко време от годината.