Киселото или справяне с нивата на висок холестерол

Висок холестерол

Високите нива на холестерол в организма водят до засилен риск от сърдечно-съдови оплаквания. Това се дължи на факта, че излишното количество холестерол се натрупва в плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове и затруднява движението на кръвта по тях. Така се намалява захранването с кръв и кислород на сърцето и мозъка и се стига до критични състояния, често с фатален край като инфаркт и инсулт.

Завишените нива на лош холестерол – този, който се отлага в съдовете, се дължат на много фактори като тютюнопушене, недостатъчна физическа активност, неправилно хранене и т.н. Един от силно рисковите фактори за повишаване нивото на холестерол в организма е заседналият начин на живот и затлъстяването. Именно излишните килограми са причина за намаляване на HDL или така наречения добър холестерол – липопротеини с висока плътност, които реално прочистват организма от излишъците холестерол.

Холестерола и наднорменото тегло

Намаляването на наднорменото тегло е важна стъпка по пътя към елиминиране на опасността от висок холестерол. Хубаво е да се постави акцент върху правилното здравословно хранене и да се изгради рационален режим на хранителен прием, който задължително да изключва консумацията на храни, богати на наситени мазнини и холестерол. На случаен принцип американски студент от Аризона установява връзката между топенето на излишните килограми и оцета.

След по-задълбочени проучвания в областта, се установява, че употребата на оцет не влияе пряко върху нивото на холестерол в организма, но безспорният му ефект върху намаляването на телесната маса допринася в много голяма степен за редуциране риска от завишените му нива. Препоръчителната дневна доза от киселия лек за слабеене е четири супени лъжици на ден или това са две преди обедното и две преди вечерното хранене.

Принципът, при който действа оцетът, е да понижава степента на активност на чревните ензими, които са отговорни за усвояването на въглехидратите и по този начин организмът да поема значително по-малко калории. Същевременно, оцетът силно притъпява чувството за глад и така улеснява процеса на отслабване. Редица учени препоръчват консумацията на ябълков оцет, но в действителност подобен ефект може да се постигне с произволен оцет с киселинност над 5%, който наред с продукти като LypoPhytol® спомага справянето с високите нива на лошия холестерол.