Кога да почистваме детските играчки

Кога да почистваме детските играчки

Много често в стремежа си да поддържаме домовете и вещите си чисти, забравяме за някои от най-важните моменти. Добър пример са детските играчки, които трябва да поддържаме много старателно, а всъщност доста често забравяме.

Добрата хигиена е важна по две основни причини. На първо място, децата са по-уязвими от нас към микроби, защото всъщност те все още нямат оформен имунитет, който да ги предпазва от болести.

На второ място трябва да отбележим това, че малчуганите всъщност не знаят как да поддържат вещите си чисти и по тази причина могат да ги замърсят лесно, без дори да осъзнават, че го правят.

5 случаи, в които почистването е задължително

За да ви улесним, ще изредим няколко ситуации, в които измиването, прането и почистването на играчките е наложително в най-голяма степен. Ето кои всъщност са тези случаи:

1. Вашето дете или неговите приятелчета са били болни

Когато детето ви е било болно или сте чули, че други деца, които са идвали у вас са били болни, най-добре да не чакате втора покана, а бързо да изперете или измиете играчките. Това ще предпази в много голяма степен детето ви от заболявания.

2. Имали сте среща за игра, по време на която други деца поставят играчки в устата си

Ако сте забелязали, че някое от другарчетата на вашия син или дъщеря поставя играчките в устата си, трябва да измиете играчките след това. По този начин могат лесно да се разпространят както вирусни, така и бактериални инфекции.

3. Дете е изпуснало храна или мляко върху храната

Ако върху играчките е попаднало мляко или храна, тя лесно може да се развали там и да предизвика развитието на микроби. Това може лесно да разболее детето ако то по-късно постави играчката в устата си.

4. Дете е повърнало или олигавило играчка

Ако повърнато или слюнка е попаднала върху детските играчки, трябва внимателно да помислите за това как да почистите играчката – под течаща вода или направо в пералнята. Това може да спести потенциално разболяване. Все пак ако дете е повърноло е твърде вероятно то да е пипнало настинка или друг вирус.

5. Играчка е паднала на земята

Независимо колко е чисто у дома, ако играчка е паднала на земята е добре тя да се измие. Ако играчките по принцип си стоят на земята, вие трябва да ги хигиенизирате доста по-често, от средното. Колкото и да се опитваме да чистим, все пак се събуваме около вратата, а там много често се минава и с домашните чехли, с които после влизаме и по стаите.