Лунна диета – кога, как, защо

Лунна диета за отслабване

Всеки човек иска да изглежда и да се чувства добре. Здравословният хранителен режим е много важна стъпка към постигането на това. В днешно време съществуват хиляди диети, обещаващи изумителни резултати за кратко време, а една от тях се нарича лунна диета. При повечето от тях това така и не се случва. Затова човек трябва внимателно да подбере диетата си, така че тя да е подходяща за него и до има гарантиран резултат.

Още преди векове хората са асоциирали луната с магията, космоса, романтиката и цикличните модели. Научно е доказано, че  когато луната навлиза в нова фаза, геомагнитното поле на Земята се променя.

Луната влияе на приливите и отливите, развитието на растенията и най-вече на физическото и емоционално състояние на човека. Известен е фактът, че при пълна луна повечето от нас се чувстват по-особено. Някои стават по-активни, други се чувстват депресирани, а трети се изпълват с нови идеи.

Специалисти твърдят, че най-лесният и ефективен начин да за поддържане на нормално тегло е лунната диета. Тя има няколко разновидности: 24-часова, тридневна, диета според пълнолунието и новолунието, детоксикация, кратка детоксикация и звездна диета според зодията.

Лунната диета е водна диета, свързана със смяната на фазите – новолуние, първа четвърт, пълнолуние и последна четвърт.  24-часовата лунна диета започва, когато луната навлезе в една от тези фази и свършва 24 часа по-късно. През това време не се яде, препоръчително е да се пият само прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, чай с мед и минерална вода.

Кога е идеалният момент за лунна диета

Тридневната лунна диета трябва да се изпълнява веднъж месечно. Препоръчително е това да става по време на новолуние или пълнолуние, но другите две фази също са подходящи. Храненето за тази диета трябва да се приготви така, че да запази своето прясно качество и вкуса си, затова е желателно подправките да се избягват. През трите дни трябва да се пие възможно най-много вода – минерална или изворна, както и прясно изцедени сокове. Кафето и алкохолът трябва да се избягват.

Установено е, че по време на пълнолуние и новолуние е добре да се спазва диета. Тези дни променят атмосферното налягане и движението на водата. Тези външни процеси влияят на нашия метаболизъм.

Фазите на луната могат да служат за естествен катализатор за процесите на обмяната на веществата. Много хора следват детоксикираща лунна диета.  За един месец могат да бъдат свалени 8-10 излишни килограма, но само ако диетата се спазва стриктно. Тя трае 12 дни, от които 6 при пълнолуние и 6 при новолуние, като всеки ден различни храни са позволени за консумиране. Тази диета има и по-кратък вариант, който много хора предпочитат.

Звездната диета е тази, която астролозите препоръчват за всека зодия. Тя не зависи от фазите на луната и се асоциира с астрологията и зодиакалните знаци.

Всяка от тези разновидности на популярната лунна диета може да помогне за регулирането и поддържането на нормално тегло или за прочистването на организма. Единственото, което трябва да направите, е да я спазвате стриктно.