Може ли ламинатът да е вреден за здравето

Може ли ламинатът да е вреден за здравето

Ламинираните подови настилки напоследък до голяма степен успяха да изместят естествените паркети. От една страна, това помага да се оползотворява дървесината и да се намали изсичането на горите, а от друга страна ламинатите са по-практични.

Те са лесни за почистване, не завъждат мравки и термити, нямат нужда от циклене и са истинска наслада за окото. Ламинатите позволяват да декорирате своите домове с изключително красиви плоскости, имитиращи някои от най-екзотичните видове дървесина, каквито иначе нямаше да можете да си позволите.

Има ли риск за здравето

В доста видове ламинирани подови настилки се открива съдържание на формалдехид, който може да представлява риск за здравето. Ако това вещество присъства в по-големи количества в помещението, то би могло да предизвика дихателни проблеми.

Разбира се, формалдехид може да се съдържа в какво ли не, а ние на практика никога няма да бъдем в състояние напълно да изолираме себе си от светът, който ни заобикаля. Важното е да ограничим колкото се може повече източниците на това вещество в обзавеждането.

Сам по себе си ламинатът е безвреден

Използването на ламинирани настилки не бива да ни безпокои по какъвто и да било начин. Поставянето на ламинат на практика е напълно безопасно, без значение дали сме го избрали за хола, кухнята, коридора или както се случва най-често – за спалните помещения.

Макар че за неговата изработка се използват някои химически вещества, които биха могли да имат вредно влияние върху човешкото здраве, все пак той притежава редица предимства, които го правят предпочитан за много домакинства.

На първо място, той е много лесен за почистване. Това е от голямо значение, защото на практика акарите могат да допринесат много повече за лошото ни здравословно състояние, отколкото което и да било вещество, съдържащо се в ламината. Ако страдате от астма или алергия, ламинатът може да облекчи много вашето състояние, най-вече ако не го покривате с прашни текстилни подови настилки.

На второ място, защо да се заяждаме за онова, което се съдържа в ламинираните паркети, когато подобни химически вещества присъстват в почти всичко, което ни заобикаля. Счита се, че вредните химически съставки, макар наистина да имат някакъв  негативен ефект, все пак са в допустимите норми и не би следвало да оказват влияние върху здравословното състояние на своите притежатели.