Плач, предизвикан от обриви от пелените и никненето на зъби

Различни проблеми при бебетата

Някои бебета с по-чувствителна кожа плачат, когато са мокри, особено ако дупето им е раздразнено или с обриви. Ако смятате, че плачът на вашето бебе се дължи на това, постарайте се да сменяте пелените му веднага щом то се подмокри. Същото важи и за памперсите, макар че те попиват по-добре от платнените пелени; сменяйте ги, за да избегнете дразненето на кожата, щом сте установили, че бебето ви се успокоява от това.

Когато раздразнителността и плачът са придружени с лигавене и хапане, значи на бебето са започнали да му никнат зъби. Поведението, свързано с този процес, може да продължи от третия-четвър-тия месец до две и половина годишна възраст. Бебето ще иска да слага разни неща в устата си – юмруче, играчките и всичко, до което се докопа.

Добре е да разпознавате признаците за никнене на зъби, защото те продължават няколко години. Здравите бебета реагират на това по всевъзможни начини. Някои го прекарват сравнително спокойно, други може да имат големи затруднения със съня.

Добре ще е, ако му осигурите безопасни предмети за дъвкане, например от специалните гумени пръстени. (Внимавайте играчките да не са от тънка пластмаса, която може да се строши и някое парченце да бъде погълнато.) Нищо чудно да откриете, че бебето се успокоява, когато му търкате венците. От никненето на зъби някои бебета губят апетит и плачат нощем. Понякога краткото кърмене успява да ги приспи.