Ползи от яденето на тиква

Ползи от яденето на тиква

Тиквата обикновено се свързва с онези страховити тиквени фенери, които децата в много страни на Западна Европа и Северна Америка разнасят по улиците за Деня на вси светии или както още го наричаме – Хелоуин.

И докато много хора се оплакват, че този празних не е традиционен за нашата страна, а се налага от западната култура, можем вместо това да се възползваме от повода за да заложим малко повече на този изключителен зеленчук.

Ползите от тиквата

Тиквата носи много ползи за здравето и е важна част от балансираното хранене, особено през есента, когато пресните плодове и зеленчуци стават все по-малко, а нашето хранене става все по-нездравословно. Ето защо, не бързайте да отричате Хелоуин, а бързо вземете една тиква и пригответе здравословна храна за младите и стари членове на вашето семейство.

Перфектна линия

Тиквата е чудесен начин да запазите здравословно тегло и да стопите част от подкожните мазнини. Тя е изключително богата на фибри, които се смилат по-бавно и несъзнателно ви карат да ядете малко по-малко.

Освен това, тя не съдържа никакви мазнини и почти никакви захари. Ето защо тя е много диетична и нискокалорична, като в същото време е изключително богата на ценни витамини и минерали.

Трябва да избягвате само едно – да я подслаждате със захар. Вместо това сложете ѝ малко мед и канела, с което ще получите същия резултат но с по-качествени продукти. Диетичните ѝ ползи са нещо, от което могат да се възползват и малки, и големи;

Предпазва от чревни паразити

Тиквата и тиквените семки помагат да се отървете от всякакви вредни за здравето паразити, които могат да се намерят в червата. При зрелите хора, за разлика от децата, паразитите могат да останат незабелязани, а организмът с времето не рядко успява сам да ги надвие.

Ако случайно сте погълнали някакви паразити, които да трябва да се изхвърлят от вашия организъм, тиквата ще ви помогне по най-различни начини. Тя ще ги изхвърли заедно с фибрите, които не може да смели, а цинкът, който се съдържа в този зеленчук ще направят средата във вашето тяло крайно неблагоприятна за последващото им размножаване;

Полезна за простатата

Тиквата и тиквените семки са полезни за мъжкото здраве, особено за това на по-възрастните представители на силния пол. Редовната консумация на семки подобрява правилната работа на простатата, а това от своя страна може да се отрази благоприятно в семейната спалня, подобрявайки интимния живот на партньорите.