Прополис и ползите от него

Прополис

Прополис – наричан още клей е смес, събрана от пчелите, от различни количества от пчелен восък и смоли (съставени от флавоноиди и фенолни киселини или техните естери, които често образуват до 50 % от всички съставки), и прашец от пъпки и цветове на растенията.

Пчелите „остъргват“ защитните смоли на цветовете и пъпките на растенията със своите челюсти и след това да ги отнасят до кошера като цветен прашец, залепнал за задните им крачета. Предполага се, че в процеса на събиране и обработване на тези смоли, те се смесват с малко слюнка и други секрети на пчелите, както и с восък. В резултат на тази обогатена с ензими и подложена на ферментация в храносмилателната система на пчелите, се получава прополис. Той съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти.

Пчелите-работнички го използват, за да подредят вътрешността на гнездото, за ремонт на пчелните пити, за запълване на малки пукнатини в кошера, за „балсамиране“ на умрели животни, да се намали размера на входа на кошера и други. Тези приложения са важни, защото пчелите се възползват от антибактериалните и противогъбични свойства на пчелния клей в опазването на колонията от болести.

Доказано е, че използването на прополис може да убие най-големият бактериален враг на пчелите – ларви на Американски гнилец – и намалява риска от инфекция в развиващото се потомство и растежа на бактерии в разлагащите се мъртви животински тъкани.

Цветът на пчелния клей варира от жълт до тъмно кафяв в зависимост от произхода на смолите в него. Съобщава се и за прозрачен. При температури от 25 до 45 °C той е мека, еластична и много лепкава субстанция. Когато е замразен или близо до нулата, става чуплив.

Тъй като много от бактерицидните съставки са разтворими във вода или алкохол най-често се използват екстракти с етанол (етилов алкохол), етер, гликол и вода.

Хората са взели пример от пчелите и са започнали да използват прополис за подобряване на собственото си здраве.

Пчелен прополис или негови екстракти може да се употребяват за:

 • за засилване на имунна система – атакува вредните бактерии;
 • лечение на изгаряния и порязвания;
 • противоастматични спрейове за лечение;
 • подкрепа на белодробната система;
 • регенериране на тъкани;
 • предотвратяване образуването на зъбна плака;
 • укрепване на капилярите;
 • помощ при възпалено гърло или възпалени сливици;
 • антидиабетно действие;
 • растителен инхибитор;
 • добавка за защита на машини, съоръжения и кълняемост на семена, като цяло, и кълняемост на семена на картофи и салата по-специално.

Едно от най-широко известни и широко тествани свойства на прополис е неговата антибактериална активност. Много научни тестове са проведени с различни бактерии, гъбички, вируси и други микроорганизми. Много от тестове са показали положителен контрол на организми от различни екстракти и концентрации на пчелния клей. Съобщава се за синергичен ефект когато екстракт от прополис се използва заедно с антибиотици. Дали той проявява бактерицидни или бактериостатични характеристики често зависи от неговата концентрация в екстракта. Понякога, екстракти с прополис са по-ефективни от някои фармацевтични лекарства.